Ország-világ

2009.10.15. 01:30

A hóesés miatt 40 ezer család maradt áram nélkül Lengyelországban

Hóesés miatt szerdára virradóra mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, főként az északi és keleti vidékeken - közölte Andrzej Pekarski, a PGE lengyel áramszolgáltató szóvivője.

MTI

A lengyel hírügynökség szerda esti jelentésében ugyanakkor már "áram nélkül maradt háztartások százezreiről", vonatok több órás késéséről és nehéz útviszonyokról volt szó. A varsói repülőtér átmenetileg nem fogadott gépeket. Gdanskban fák roskadtak össze a hó terhe alatt, két ember könnyebben megsérült, körülbelül húsz autó megrongálódott.

A hóvihar legsúlyosabban Lengyelország északkeleti részét érintette, ahol egész falvakban szünetelt az áramszolgáltatás.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtóértekezleten jelentette be, hogy mindazonáltal urai a "nagyon drámai és kellemetlen" helyzetnek. Tűzoltókat vetettek be Lengyelország egész területén, akik utakat eltorlaszoló fákat takarítanak el, vizet szivattyúznak ki az elöntött pincékből. A lengyel hírszolgálati iroda arról is beszámolt, hogy embereket telepítenek ki az elöntött területekről, különösen Észak-Lengyelországban. A Balti-tenger körzetében nyolcas erősségű vihar tombolt.

Litvániában a hóvihar miatt legalább 10 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A fennakadásokat az okozta, hogy az orkánerejű széllökések letépték a vezetékeket. Litvániában is leesett az első hó szerdára virradóra.

Az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi körzetben a heves széllökések miatt átmenetileg bezártak az iskolák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában