Ország-világ

2009.06.02. 16:02

A Kispál és a Borz egykori menedzsere volt az egyik magyar

Feltehetően egy ismert, 44 éves zenei menedzser volt az egyik magyar utasa az Air France járatának, amely az Atlanti-óceán felett tűnt el hétfőn. Az A38-as hajó honlapján hosszú megemlékezés olvasható a magyar férfiről, aki a nyolcvanas években a Kispál és a Borz együttes menedzsere is volt.

Delmagyar.hu

A honlap szerint a férfi számtalan más zenekar életében is menedzserként, segítőként, plakátozások szervezőjeként, nyomdászként részt vett. A weblap szerint ő volt az élettársa annak a magyar nőnek, aki szintén rajta volt az Air France gépén, és akiről kedd reggel a HírTV azt közölte, hogy a Nemzetközi Pető Intézetben dolgozott.

A két felnőtt mellett két magyar gyermek is utazott a gépen, az egyik valószínűleg a Pető Intézetben dolgozó asszony gyermeke, a másik egy komlói 11 éves kisfiú, aki már többször volt kint Brazíliában az édesanyja egyik barátjával.

A gyermeket a szülők egyik barátja vitte magával Brazíliába, jutalomnak szánta az utat, mert a kisfiú nagyon jó tanuló. A Független Hírügynökség megkereste a gyermek édesapját is, aki nem akart nyilatkozni, annyit azonban elmondott, hogy a család reménykedik.

A Külügyminisztérium egyelőre nem közölhet információkat azokról a magyarokról, akik az eddigi hírek alapján az Atlanti-óceán felett eltűnt Air France-gépen utaztak. A francia légitársaság adatai alapján a tárca felvette a kapcsolatot a hozzátartozókkal itthon.

A rokonok megerősítették, hogy semmit sem tudnak a négy családtagról - mondta kedden délután Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője. A minisztérium az azonosítás után visszaküldte az adatokat a légitársaságnak azért, hogy elkészíthessék a végleges utaslistát. A tárca hivatalos értesítést még nem kapott arról, hogy valóban a gép roncsait találta volna meg az óceán felszínén a brazil légierő pilótája - tette hozzá a szóvivő.

Virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a 11 éves komlói kisfiúra az iskolájában
 

Virágokkal és mécsesekkel emlékeztek az egyik komlói általános iskolában a tanárok, diákok arra a 11 éves kisfiúra, aki az eddigi hírek szerint fent volt az Air France gépén. Az intézményben kedden értesültek a hírről, a kisfiú osztálytársainak elmondták, mi történt. A gyerek közül többen nagyon rosszul viselték a történteket, őket hazaengedték - tudta meg a Független Hírügynökség a Szilvási Általános Iskola igazgatójától. Jéhn Istvánné szerint a kisfiú nagyon jól tanult, sok barátja volt, szeretett táncolni és játszani. A pedagógus úgy tudja: a kisfiú már többször volt kint Brazíliában az édesanyja egyik barátjával. Mindig rengeteg élménnyel tért haza - tette hozzá.

Úgy tudni, a gyermek édesanyát kórházban, pszichiátrián kezelték, mert annyira megviselték a történtek. Kedden hazaengedték.

Nem hozott még eredményt a kutatás

A kutatás eddig nem hozott eredményt - ezt mondta kedden egy francia repülőezredes röviddel azután, hogy a brazil légierő szóvivője bejelentette: valószínűnek látszik, hogy az Air France eltűnt gépének néhány maradványát találta meg a brazil légierő egyik gépének pilótája.

Az Air France gépe, fedélzetén 228 emberrel, Rióból tartott Párizsba, amikor hétfő reggel eltűnt a radarok képernyőiről, miközben az óceán fölött repült. Brazil jelentések szerint üléseket és más tárgyakat látott a brazil légierő pilótája 650 kilométerre a brazíliai Fernando do Noronha szigettől északkeletre kedden, az óceán vizén. Hivatalosan még nem erősítették meg, hogy ezek a tárgyak az Air France AF 447-es járatának Airbus A330-as gépéből származnak-e.

"Hétfő óta két brazil gép vizsgálta át a katasztrófa feltételezett helyszínét. Tegnap óta a francia légierő is bekapcsolódott az óceán felszínének a kutatásba, de eddig nem hozott semmilyen eredményt" - közölte Laurent Mathou ezredes, a szenegáli Dakarban lévő francia légitámaszpont parancsnoka, aki röviddel azután beszélt, hogy a brazil légierő szóvivője bejelentette: egy repülő maradványait látták az óceán felszínén.

A brazil légierő szóvivője, Jorge Amaral azt mondta kedden, hogy a pilóta által látott maradványok még nem elegendőek ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni: azok az eltűnt francia utasszállító részei. Laurent Mathou ezredes azt is bejelentette, hogy csatlakozik a francia haditengerészet két hajója a kutatásban az általa vezetett szenegáli francia bázis gépeihez, amelyek feladata az óceáni légtér ellenőrzése.

A francia légierő bejelentése szerint két nagy területen folyik a kutatás: a brazíliai partoktól keletre, ezer kilométerre és a szenegáli partoktól nyugatra, kétezer kilométerre.

Narancssárga, fénylő pontok

Narancssárga fényeket látott a horizonton egy atlanti repülőjárat brazil pilótája az óceánnak azon a részén, ahol hétfőn eltűnt az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó repülőgépe.

A brazil légierő megerősítette a hírt, amely szerint a pilóta narancssárga, "fénylő pontokat" látott Fernando de Noronha szigetétől körülbelül 1300 kilométerre, vagyis nagyjából 1650 kilométerre a brazil partoktól, azon az útvonalon, amelyen a párizsi járat közlekedett.

A TAM brazil légitársaság pilótájának megfigyelése nagyjából egybeesett a francia utasszállító eltűnésének időpontjával, ezért nem lehet kizárni, hogy az Air France-gép égő roncsait láthatta az óceán felszínén. A brazil légitársaság tájékoztatta a hatóságokat.

Brazil és francia repülőgépek és hajók hétfő éjjel is folytatták az Airbus A330-as utasszállító keresését. Egy spanyol hajó is csatlakozik a kutatáshoz, s az Egyesült Államok is útnak indított egy P3 típusú felderítő repülőgépet a térségbe.

Zokogó rokonok, kétségbeesett barátok
A nyilvánosságra hozott utaslista szerint mintegy 32 ország állampolgárai utaztak a szerencsétlenül járt repülőgépen, köztük 4 magyar és egy román állampolgárságú személy.

Az A330-200 típusú Airbusnak közép-európai idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizs Roissy repülőterén, de már reggel 8.00 órakor nyoma veszett. A járat helyi idő szerint vasárnap este 7 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szállt fel a riói repülőtérről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában