Ország-világ

2009.02.13. 14:55

Egyfordulós, tisztán listás rendszert szorgalmaz az MDF

A Magyar Demokrata Fórum az egyfordulós, tisztán listás, arányos választási rendszer bevezetését szorgalmazza - derül ki a párt pénteki közleményéből.

A miniszterelnök választási reformelképzeléseit tárgyalási alapnak jónak tartják, de az MDF szerint ugyanakkor több ponton is módosítani kell azt. Mivel a választási rendeszer átalakításához kétharmados többség szükséges, a párt szerint a parlamenti pártoknak egyeztetniük kell erről.

A Magyar Demokrata Fórum közleményében az írja: a jelenlegi "öszvér" megoldás helyett az egyfordulós, tisztán listás, arányos választási rendszert bevezetését szorgalmazzák. A parlamenti bejutási küszöb megtartásával egyetért a párt, azonban a kormányfő februárban által felvázolt javaslatai közül a megyei- és országos listák felállítását értelmetlennek tartják.

A demokraták álláspontja szerint sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lenne a választási eljárás, ha Magyarország egésze egy választókerület lenne: kevesebb szavazat veszne el, és a lebonyolítás is olcsóbb lenne.

A közleményben leszögezik, hogy a választási rendszer megváltoztatásához mindenképpen egy asztalhoz kell ülniük a pártoknak, hiszen a változáshoz kétharmados többségre van szükség. A demokraták remélik, hogy a Fidesz is kész erre.

Az MDF szerint az egyéni választókerületek megtartása helyett inkább a helyi népszavazási kezdeményezések megerősítésére van szükség. A párt azt javasolja, hogy a helyi népszavazási kezdeményezések sikerének feltétele egyezzen meg az országos népszavazásokéval.

A Magyar Demokrata Fórum ezeken túl a kétkamarás parlament létrehozását tartja szükségesnek. Ennek lényege, hogy a politikai pártok mellett a tudományos és a gazdasági élet meghatározó szereplői is részt vehessenek a törvényhozás munkájában.

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában