Ország-világ

2009.11.17. 15:07

Felgyorsult a H1N1 terjedése Franciaországban

A francia iskolások körében erősen felgyorsult az új típusú influenza terjedése: míg múlt pénteken negyven osztályban és tíz iskolában tartottak tanítási szünetet a megbetegedések nagy száma miatt, addig jelenleg már 124 osztályban és 32 oktatási intézményben szünetel a tanítás - közölte kedden Luc Chatel francia oktatási miniszter.

MTI

Az egészségügyi intézet (INVS) hétfőn este közzétett jelentése szerint az elmúlt héten 11-en vesztették életüket a H1N1-vírus miatt, s ezzel 43-ra emelkedett Franciaország európai területén az új típusú influenza halálos áldozatainak száma.

A múlt héten elhunyt 11 beteg (hét nő és négy férfi) közül tízen több kockázati tényezővel is rendelkeztek a H1N1-vírussal szemben. A 43 áldozat többsége 15 és 64 év közötti, hatan 65 évesek vagy annál idősebbek, és öt gyerek és három csecsemő is található a halálos esetek között.

A tengerentúli területekről eddig 27 halálos esetet jelentettek, így Franciaország teljes terültén hetvenen haltak meg az új típusú influenza miatt.

A lakosság oltási kampánya a múlt héten kezdődött meg az alkalmilag kijelölt ezer oltóközpontban, ahol továbbra is kevesen érdeklődnek az ingyenes vakcina iránt. A 12 millió óvodás és általános iskolás beoltása - kizárólag szülői engedéllyel - két hét múlva kezdődik. A felső tagozatosokat és a középiskolásokat az oktatási intézményekben oltják majd be az orvosok.

A terhes nők, a 6 és 23 hónap közötti gyerekek és az autoimmun betegségre fogékony személyek a Sanofi-Pasteur laboratóriumában készült Panenza oltóanyagnak - a mellékhatások megelőzése végett - az oltás hatását erősíteni hivatott adalék nélküli változatát kapják péntektől.

A franciák személyre szóló értesítésben kapják meg a társadalombiztosítástól az úgynevezett oltási behívót, amellyel a lakcím szerinti oltóponton várják az embereket az ingyenes és önkéntes oltásra.

A háziorvosok egyelőre technikai okokra hivatkozva nem adhatják be a védőoltást: az egészségügyi minisztérium szerint nem megoldott a 60 ezer rendelő gyors ellátása és ott az oltóanyagok tárolása. Szakmai képviseleteik azonban azt kérték a kormánytól, hogy a háziorvosok is részt vehessenek a kampányban, mert szerintük az felgyorsítaná a lakosság oltási hajlandóságát. Sokan ugyanis nem szívesen oltatják be magukat egy alkalmilag kialakított oltóponton. A háziorvosok úgy érzik, hogy a páciensekkel kialakított személyes viszonynak köszönhetően a lakosság félelmeit is segíthetik eloszlatni a vakcinával kapcsolatban, ugyanis egyelőre csak a lakosság húsz százaléka kívánja beoltatni magát az új típusú influenza ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában