Ország-világ

2009.10.28. 19:23

Fidesz vs. MSZP: négyszeres előny

Négyszeres a Fidesz támogatottsága az MSZP-vel szemben, és továbbra is csak a Jobbik kerülne be rajtuk kívül a parlamentbe, ha most lennének a választások - derült ki a Tárki közvélemény-kutató intézet októberi felméréséből.

MTI

A Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 39 százalék, szemben a szeptemberi 36 százalékkal, míg az MSZP tábora a teljes lakosság körében szeptemberben és októberben 10-11 százaléknyi - áll a közvélemény-kutatás összegzésében, amelyet szerdán jutattak el az MTI-hez.

A kutatás szerint a pártválasztók körében is jelentős mértékben, 46 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt (szeptemberben 42 százalékpontnyi volt a különbség).

A biztos szavazó pártválasztók közül 68 százalék a Fideszt támogatja (szeptemberben 65 százalék volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 17 százalékon áll (az elmúlt hónapban 18 százalék volt).

Mint írták, a két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. A felmérés szerint ebben a hónapban - ahogy szeptemberben is - a teljes népességen belül 6 százalék a Jobbik támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 9 százalék, ami némi csökkenést jelent a szeptemberi 12 százalékoz képest.

Az alacsony támogatottsággal rendelkező pártok közül a biztos szavazó pártválasztók körében több 1 százalék körüli pártot találtak a felmérés során. Az SZDSZ támogatottsága szeptemberben is 1 százalékos volt, az MDF egy hónapja még 3 százalékos szinten állt. Szintén 1 százalék körüli szavazótáborral rendelkezik az LMP, a Munkáspárt és a KDNP - olvasható a közleményben.

A közlés szerint egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 48 százaléka venne részt biztosan. Szeptemberben 45 százalék volt ez az arány.

A TÁRKI ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatásának adatfelvétele október 9. és 22. között zajlott.

Címkék#Fidesz#MSZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában