Ország-világ

2011.09.16. 20:45

Jobbik: a kormány ismét a szegényeket sújtja

A párt szerint a nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett "újabb gazdasági megszorító csomag" további menetelést jelent előre a neoliberális úton.

A Jobbik közleményében kiemelte, véleményük szerint a kormány a gazdagoknak kedvező egykulcsos adórendszerrel és az erőltetett államadósság-visszafizetés árát ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizettetik meg.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az Európában eddig is példátlanul magas áfakulcs még magasabbra emelésének hatását mindenki a zsebén fogja érezni, mivel azt a kereskedők hamar beépítik a bolti árakba; a "szegények adóját" az emiatt megnövekvő infláció révén is beszedi az állam.

Mint írja, az infláció növelése "régi trükk" az államháztartás egyensúlyának javítására: a kiadások szinten tartása mellett növeli az adóbevételeket. Mindennek árát az emberek fizetik meg - teszi hozzá.

A Jobbik szerint szintén az alacsony jövedelműeket sújtja az adójóváírás kivezetése, ami tovább növeli a különbséget gazdagok és szegények között. Az ellenzéki párt számára elfogadhatatlan, hogy a gazdagok kormánya ismét a kisemberekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát.

A válságból csak az államadósság-szolgálat könnyítésével, a valóban magyar gazdaság fejlesztésével, a foglalkoztatás bővítésével és széles körű bérfelzárkóztatással lehet kijutni - zárul a közlemény.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es költségvetés főbb számait ismertetve azt közölte pénteken: a büdzsé 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, az államháztartási hiány tervezett mértéke 2,5 százalék, az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, az inflációt 4,2 százalékosra tervezik, míg a legfelső áfakulcs 27 százalékra emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában