Kérdésenként 321 805 aláírást gyűjtött a Fidesz-KDNP

Összesen kérdésenként 321 805 darab aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezéséhez a Fidesz-KDNP - jelentette be Tarlós István a Szociális Népszavazás 2008 politikai vezetője szerdán, mikor átadták az íveket az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjének.

Az Alkotmánybíróság múlt hétfőn adott zöld jelzést a Fidesz-KDNP tandíjról, vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezésnek. A Fidesz elnöke a hét elején jelentette be, hogy 48 óra alatt képesek összegyűjteni annyi hiteles és érvényes aláírást, amennyit a törvény előír – vagyis kérdésenként legalább 200 ezret. Tarlós István, a Szociális Népszavazás 2008 kampányvezetője szerdán vette át az aláírási íveket az Országos Választási Irodán, majd pénteken kezdték el a gyűjtést – szimbolikusan egy digitális óra elindításával. Az Orbán Viktor pártelnök által megszabott 48 óra vasárnap délután 2 órakor járt le – ekkor meg is állította Tarlós István a pénteken elindított órát. A tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás konkrét napját az államfő tűzi majd ki.

Rytkó Emília az OVI vezetője az aláírások átvétele után elmondta: az Országos Választási Bizottság (OVB) még szerdán ülést is tart, ahol határozatot hoznak majd, hogy meddig kell befejezniük az aláírások hitelesítését.

Tarlós István hozzátette: mindenképpen élni szeretnének a választási törvényben szereplő jogukkal, ezért az aláírások hitelesítésénél jelen lesz dr. Simon Attila a Fidesz és a KDNP képviseletében. A kampány vezetője hangsúlyozta: remélik, hogy az OVB tartja magát a 45 napos hitelesítési határidőhöz és nem él a jogával, hogy 30 nappal meghosszabbítsa azt.

A Fidesz és a KDNP egyébként nem hagyja abba az aláírások gyűjtését: továbbra is az interneten, forgalmas köztereken és a helyi pártirodákban bárki aláírhatja a népszavazást támogató szórólapokat, ez azonban nem számít bele a referendum kiírásához szükséges aláírások közé.