Ország-világ

2014.05.23. 20:26

Mesterházy: a Jobbik vonja vissza EP-listáját!

Az MSZP elnöke szerint Vona Gábor egyfolytában arról beszél, hogy ki kell lépni az Európai Unióból.

MTI

Az MSZP elnöke azt követeli, hogy a Jobbik vonja vissza az európai parlamenti választási listáját, mert szerinte a párt listavezetője folyamatosan arról beszél, hogy ki kell lépni az Európai Unióból.

[namelink name="Mesterházy Attila"] pénteken, kampánykörútja keretében Békéscsabán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: "aki a kilépést szorgalmazza, az a nemzeti érdek ellen cselekszik", elárulja a hazáját.

A pártelnök-frakcióvezető hozzátette, a magyarországi fejlesztések 97 százalékát uniós forrásból finanszírozzuk, s ez "azt jelenti, hogy egyszerűen minden fejlesztési lehetőségünket elvesztenénk" a jobbikos politika miatt.
Úgy fogalmazott: a Jobbik-listavezető "szakértője" például leköpi a határokon túli magyarok egyik prominens vezetőjét, Pásztor Istvánt. A Jobbik-lista harmadik helyén álló "kágéBéla" pedig kémvádba keveredett, s a mai napig nem tudott számot adni arról, hogy "mit csinált, hogyan épült fel az ő kapcsolatrendszere Oroszországgal". Egy biztos: "az orosz nemzeti érdekeket már képviselte az Európai Unióban" - tette hozzá Mesterházy Attila.

Közölte, ő ugyan kevés dologban ért egyet a miniszterelnökkel, de ha ezek a vádak megállnak, akkor ez valóban hazaárulás. Az MSZP elnöke kérdésre válaszolva kijelentette, az Országgyűlés szocialista frakciója támogatja az LMP azon javaslatát, hogy a "kémügyben" ismét üljön össze a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.

Mesterházy Attila azt mondta: a Jobbik olyan listával indul a választásokon, amely az Európai Unióból való kilépést tűzi ki célul.

Pártja programját "középutasnak" nevezte, s mint fogalmazott, ennyiben különbözik a Fidesztől is.

Kiemelte, hogy a szocialisták nem az állandó konfliktusokban látják Magyarország érdekeinek hatékony képviseletét. "Mi egy józan, az észre, az együttműködésre alapuló Európa-politikában hiszünk" - mondta.

Az MSZP elnöke kijelentette, hogy az unión belül kell Magyarország érdekeit képviselni. Úgy fogalmazott, "nem kell állandóan konfliktusban, háborúban lenni az unióval, hanem sok esetben az együttműködéssel, a szövetséges politikával többre lehet menni, mintha az erőpolitikát próbálnánk alkalmazni, ráadásul sok esetben teljesen feleslegesen".

Mesterházy Attila az EP-választás tétjéről szólva azt emelte ki, hogy az európai baloldal győzelme esetén baloldali lehet az Európai Bizottság elnöke is, aki már hitet tett arról, hogy elsősorban a munkahelyteremtést kívánja tevékenysége homlokterébe állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában