Ország-világ

2007.03.08. 15:19

Mqemlék a hattyús ház

Folytatás az 1. oldalról.

Cziráki


– A lakók belülről újítgatják az otthonaikat, de a teljes felújítás ráférne a házra. Potyog a vakolat, egyszer az utca felőli kilépő is ledőlt. Szerencse, hogy senki nem sétált arra. Az erkélyt nem állították helyre, csak leverték a maradékát, hogy ne hulljon az utcára. A kovácsoltvas ablakkorlátokat is eszi a rozsda, szörnyq látni, hogy így pusztul ez a gyönyörq épület – mondta el [namelink name="Molnár Attila"].
[namelink name="Molnár Attila"] már gyermekkorában kapcsolatba került a házzal, ahol akkoriban szintén üzemelt egy vegyeskereskedés. – Apám katonai élelmezésvezető volt, gyakran segítettem neki hordani a zabot a lovaknak, vagy épp a festéket, ha itt vásárolt – folytatta a 73 éves férfi. – Aztán a faipari szövetkezet mqhelyeit telepítették ide. A földszinten pedig hosszú idő óta élelmiszerbolt üzemel. Örülök annak, hogy mqemlék lett a ház, ami talán a nevéhez méltó külsőt is kaphat a jövőben.
– Kétségbeejtő állapotban van a ház, szomorú, hogy ennyire engedték lerobbanni – tette hozzá Meszlényi Vilmos, a földszinti bolt üzemeltetője. A vállalkozónak vegyes érzelmei támadtak a mqemlékké nyilvánítás kapcsán. – Örülök is, hiszen így valóban pályázati lehetőség nyílik a felújításra, de az itt élő idős lakók közül kétlem, hogy bárki is belekezdene a lehetőségek felkutatásába.
A magam részéről hajlandó lennék részt vállalni a költségekből, nem egyedül, hanem az itt élőkkel közösen.
Meszlényi Vilmos hozzátette, a mqemlékké nyilvánítás az üzlet részére nehézségeket is jelent. – Más mqemléki épületben is üzemeltetek boltot, ahová egy egyszerq, nem hivalkodó előtető felszereléséhez is be kellett szerezni a hivatal engedélyét. Kész tortúra volt az ügy elintézése, pedig a korabeli fotókon is látni, hogy szinte minden várkerületi kis üzlet ponyvával védte a belépő vásárlót az esőtől vagy épp a kirakatot a tqző naptól. A bolt külsejének megváltoztatása bizonyára nehézkes lenne, de mindenképpen örülnék, ha méltó arculatot kapna a hattyús ház.
Veöreös András mqemléki felügyelő elmondta, a jellegzetes neobarokk épület esetében a nagy számban fennmaradt építészeti és iparmqvészeti részletek – a homlokzati szobrok és stukkók – indokolták a mqemlékké nyilvánítást. A torony tetején található szélkakas hattyút formáz, de a Pócsi utca felőli homlokzaton is a madár mása található, innen lehet az elnevezés: hattyús ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában