Ország-világ

2009.02.24. 19:29

MSZP: Meg kell vizsgálni, ki a felelős a pénzügyi válságért

Meg kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mit tett a pénzügyi és hitelválság megelőzése érdekében - mondta keddi sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

A szocialista képviselő szerint a bankok tudták, hogy rossz termékeket, vagyis hiteleket nyújtanak a lakosságnak. A politikus ide sorolta svájci frank alapú hiteleket.

A banki szektor fő döntéshozói felelősek a most kialakult válságért, ám hiányzik a banki termékfelelősség - mondta kedden Szanyi Tibor. A szocialista politikus hozzátette: képletesen értette, amikor azt mondta, hogy a bankárok és brókerek egy részét már bilincsben kellett volna elvinni. Azt azonban megjegyezte, hogy ilyenre volt már példa az Egyesült Államokban is.

Fontosabb, hogy elkerüljük a gazdaság "lefagyását", mint a szürkegazdaság elleni küzdelem - a politikus ezzel indokolta a 250 ezer forint feletti készpénzforgalom tilalmának átmeneti felfüggesztését. Szanyi Tibor szerint a bankoknak a jelenleginél átláthatóbb szolgáltatásokat kell nyújtaniuk a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában