Ország-világ

2010.10.29. 23:11

Obama: robbanóanyagot tartalmaztak az Amerikába küldött csomagok

Robbanóanyagot tartalmazott az a két, Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet Dubajban, illetve az angliai Birminghamben tartóztattak fel a hatóságok - jelentette be a Fehér Házban megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Delmagyar.hu

Obama elmondta, hogy a két chicagói zsinagógának szánt küldemény mögött valószínűleg a jemeni al-Kaida áll. Az elnök megerősítette az Egyesült Államok eltökéltségét az al-Kaida, illetve a terrorizmus legyőzésére. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy kormánya erősíteni fogja az együttműködést a jemeni kormánnyal és utalt rá, hogy várhatóan nagyobb lesz az országnak nyújtott amerikai segély is.

A csomagokkal "kárt akartak okozni" - jelentette ki John Brennan, az elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árulta el, hogy a küldemények pontosan milyen anyagot tartalmaztak, s hogy az mekkora pusztítást tudott volna okozni.

Brennan megerősítette: az amerikai hatóságok egy meg nem nevezett szövetségestől kapták a figyelmeztetést, hogy Jemenből chicagói zsinagógáknak szánt veszélyes csomagok fognak érkezni. A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte, hogy a két csomag elfogása nem jelenti azt, hogy elhárították a fenyegetést, ezért a biztonsági szolgálatok továbbra is fokozott éberséget fognak tanúsítani.

Pénteken írtuk:

21:41 Két amerikai F-16-os vadászgép kísért be péntek délután a New York-i JFK repülőtérre egy Dubajból érkező utasszállító repülőgépet. Az FBI közlése szerint az Emirates légitársaság repülőgépen Jemenből érkező csomag van. A repülőgépet New Yorkban szövetségi ügynökök várták. Az aggodalom oka az, hogy a repülőgép tegnap eredetileg a jemeni fővárosból, Szanaából indult. Miközben a gép a New York-i repülőtér felé közeledett, a dubaji hatóságok közölték, hogy egy Amerikába küldött, de gyanúsnak talált, és ezért még Dubajban lefoglalt csomagban robbanóanyag nyomait fedezték fel.

21:22 Két amerikai vadászgép kísér be a New York-i JFK repülőtérre egy Dubajból érkező utasszállító repülőgépet. Az FBI közlése szerint az Emirates légitársaság repülőgépen Jemenből érkező csomag van. A repülőgépet New Yorkban szövetségi ügynökök várják.

21:10 Két amerikai vadászgép kísér be a New York-i JFK repülőtérre egy, az Egyesült Arab Emírségekből érkező utasszállító repülőgépet. Az első jelentésekből nem derül ki, hogy az esetnek köze van-e a Jemenből érkezett gyanús csomagokkal kapcsolatban pénteken több amerikai reptéren kihirdetet bombariadóval.

19:03 Bombariadót rendeltek el pénteken több amerikai város repülőterén, teherszállító gépen talált gyanús csomag miatt. A bombariadót a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, valamint Philadelphia, Newark, New Jersey és a Maine állambeli Portland repterén rendelték el. New Yorkban feltartóztatták és átvizsgálták a UPS csomagküldő futárszolgálat egy teherautóját. A rendőrség szóvivője nem közölte, hogy van-e összefüggés a repülőgépek és a teherautó átkutatása között. A hatóságok szerint az óvintézkedésre azért volt szükség, mert az angliai Birminghamben a UPS egy szállítógépének fedélzetén rábukkantak egy nyomtató "manipulált", fehér porral szennyezett festékpatronjára, amelyhez egy nyomtatott áramkört erősítettek. A bombavizsgálat eredménye negatívnak bizonyult. Philadelphiában és Newarkban biztonságos helyre vontatták a Nagy-Britanniából érkezett szállítógépeket, az előző városban kettőt, az utóbbiban egyet. A newarki gépen átvizsgált két gyanús csomagban nem találtak robbanóanyagot, ezért a készültséget a helyi repülőtéren lefújták. A CNN értesülése szerint az amerikai hatóságokhoz egy szövetséges állam intézett figyelmeztetést "chicagói zsinagógákba irányuló jemeni csomagokkal kapcsolatban". A hírtelevízió korábban azt jelentette, hogy minden Jemenből érkező csomagot átvizsgálnak. Később úgy módosította a híradást, hogy elsősorban azokat a küldeményeket ellenőrzik, amelyeket ugyanaz a jemeni cég küldte, mint a Birminghamben talált csomagot. A CNN információi szerint az óvintézkedések mögött egy chicagói zsinagógák ellen intézendő terrortámadás állhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában