Ország-világ

2009.12.18. 15:22

Törökország újabb afgán katonákat képez ki

Afgán katonák tucatjai vesznek részt tűzszerész-, hegymászó- és gerillahadviselés elleni kiképzésen a török hadsereg kommandósainak egyik kiképzőközpontjában - közölte pénteken a központ parancsnoka.

MTI

Törökország, amely a NATO egyetlen iszlám lakosságú tagja, korábban elutasította, hogy újabb katonákat küldjön Afganisztánba a hadműveletekben való részvételre, vállalta viszont, hogy növeli részvételét az afgán biztonsági erők kiképzésében.

Mint Abdullah Barutcu vezérőrnagy, a déli Isparta város közelében működő kiképzőközpont parancsnoka elmondta, jelenleg több mint 70 afgán tiszt és katona felkészítése zajlik Törökországban, de október óta már 150 afgán katona kapott ott kiképzést.

A hadsereg szóvivője, Metin Gurak dandártábornok ehhez hozzátette, hogy 2001 óta a török fél nyolcezernél is több katonát képzett ki Afganisztánban, s mintegy 700 afgán tanult a török katonai akadémiákon vagy vett részt a terroristaellenes harcot oktató ottani tanfolyamokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában