A bíróság előtt a perben erősebb bizonyíték, mint bármely más dokumentum

2019.11.18. 12:46

A bíróság előtt a perben erősebb bizonyíték, mint bármely más dokumentum

Az átlagos szerződésnél erősebb és gyorsabban végrehajtható a közjegyző előtt kötött megállapodás. Éppen ezért a vállalkozásoknak ugyanúgy javasolják a közjegyzői okiratba foglalást, mint a magánszemélyeknek, például ingatlanok kiadásánál. Hónapokkal rövidebb lehet egy-egy eljárás, mintha a bíróság előtt ilyen dokumentum nélkül kellene bizonyítanunk igazunkat.

K. A.

Bár az elmúlt években javult a vállalkozások fizetési morálja, még mindig probléma a tartozás. A közjegyzői kamara sze­­rint a késedelmes teljesítések jelentős része megelőzhető lenne, ha a felek közjegyzői okiratban szerződnének egymással.

Fizetési meghagyást alapvetően bárki indíthat, aki­­nek lejárt pénzkö­ve­­telése van, nem szükséges hozzá még bizonyítékok csa­­tolása sem.

Rövidebb

A fizetési meghagyás bevett gyakorlat, azt azonban kevesen tudják, hogy a késedelem és a nem teljesítés megelőzhető lenne a közjegyzői szerződéssel.

És ez a ma­­gánszemé­lyekre is igaz, a lakásbérletnél is a legbiztosabb jogi megoldás a közjegyzői ok­­iratba foglalás. Így a meg nem fizetett bérleti díj nagyon rövid idő alatt behajtható, a lakás pedig akár 3 hónapon belül is kiüríthető – ez lényegesen rövidebb a peres eljárásnál, amely akár egy teljes évig, szerencsétlen esetben még tovább is elhúzódhat.

Végrehajtás

A közjegyzői okirat alapján azonnal – peres eljárás, vagy fizetési meghagyás nélkül – indítható ugyanis végrehajtás a nem teljesítő, azaz a nem fizető partnerrel szemben. Eh­­hez nem kell a teljes szerződést közjegyzői okiratba foglalni, elegendő, ha a valaki egyoldalú kötelezettségvállalási nyilatkozatot kér partnerétől. A közjegyzői okirat megléte önmagában növeli a teljesítési és fizetési hajlandóságot, kisebb eséllyel jut el az ügy a végrehajtásig.

Elsőbbség

Ha mégis jogvita támadna a felek között, akkor egy perben is erősebb bizonyítékként tekintenek a közjegyzői okiratra, mint bármely más dokumentumra. Az így bizto­sított tartozás elsőbbséget él­­vez akkor is, ha az adós fizetésképtelenné válik, a lefoglalt, vagyontárgyakból elsőként az ő követelését kell rendezni.

Járt már pórul termékbemutatóval?

Kevesebb a rászedős termékbemutató, de még előfordul, hogy vásárlással egybekötött rendezvényeken előnytelen (hitel)szerződést is köttettek idősebb emberekkel. Gyakran egészségmegőrző céllal hirdetik a bemutatókat, és fenyegetéssel vesznek rá a vásárlásra. Járt már pórul Ön vagy ismerőse, családtagja? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a [email protected] címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!