ParkettPróba

2009.03.25. 13:04

Mi is az a tánc?

Egy olyan rém, amitől oly sokan rettegnek, és ami elől oly sokan el akarnak menekülni. De vajon miért? A válasz egyszerűbb, mint hinnénk: mert nem ismerik.

Általában azt gondolják, hogy bonyolult, gyors és kivitelezhetetlen egy hétköznapi, egyszerű embernek. Nagyot tévednek. Nem kell táncvilágbajnoknak lenni, hogy meg tudjunk mozdulni, ha zenét hallunk. Sokan türelmetlenek és ezáltal kicsi időt sem szánnak arra, hogy megismerkedjenek azzal - a kinek sporttal, kinek szórakozással, - ami egyáltalán nem bonyolult, egyenesen szórakoztató is tud lenni. Csak akarni kell egy kicsit, időt és figyelmet kell szentelni rá és utána el sem fogjuk hinni, hogy mennyi élményt és ugyanakkor művelődést ragasztott ránk a tánc.

Írásomban minden alkalommal elemzek hol rövidebb, hol hosszabb gondolatmenetben egy-egy tánctípust, táncműfajt, aminek olvasásával remélem tájékozottságot és egy kis bátorságot is tudok átadni.
Kezdetben próbáljuk meg körülírni, hogy mi is a tánc, milyen típusai vannak.
Ha meghalljuk ezt a szót, hogy tánc, biztos vagyok abban, hogy mindenki szeme előtt megjelenik egy tánccal kapcsolatos élmény, tárgy, ruha.

 

//

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/y/i/V/H/thumb_yiVHME4ma6m8B5zobS14lQ/2.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DlcCuHaAj1Ebu68Wen40vA4MfzQsk_eLlAk73gjar5U-3b3eeHEGANOnt2UkDGkWKwSI9FnoeAbTNS8Ei0ZJyt96-WKnJmIH5WBHLnCqNTmdMNXlsK0PNH4n1bB3JxUXYHDSCU5Wfg2l3_McFtTmnccLH6BFOavZ3G-cVXOxDCgHOiK3pYYiLfiT_ZhNeM_rBMZqNVSxrBgze9auj_0TBVPlnfMki5dY4&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DyiVHME4ma6m8B5zobS14lQ&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DyiVHME4ma6m8B5zobS14lQ&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "340", "292", "8", "#FFFFFF");

so.addParam("wmode", "transparent");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "340");

so.addParam("height", "292");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("yiVHME4ma6m8B5zobS14lQ");

// -->


Sokan csak azt gondolják, hogy a tánc nem más, mint a zenére való mozgás. Nos, némileg ez is igaz, de valójában ennél sokkal többet jelent és közvetít ez a testmozgás.
A tánc egy olyan mozgás, amely minimum két személyt igényel, a sebesség és a ritmus összhangjában zenére adják elő. Kialakulása az emberiség történelmével egyidős. A tánc folyamatosan alakul és újabbak jönnek létre. Kifejezheti saját egyéniségünket, hangulatunkat, ritmusérzékünket, beállítottságunkat attól függetlenül, hogy milyen műfajról van szó.
Ki milyen körökben mozog, attól függően gondol a táncfajtákra. Van, akinek az életét a Rock and Roll jelenti, van, aki a Swing táncokért rajong és van, aki állandó nézője, rajongója a versenytáncoknak. Nem vagyunk egyformák, szerencse, hogy sok táncstílus áll rendelkezésünkre, remekül megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb állót.

 

De milyen táncoktípusokról is lehet szó?

Létezik többek között modern tánc, jazz tánc, versenytánc, társastánc, divattánc, erotikus tánc, show tánc, kortárs tánc, improvizáció, színpadi tánc, néptánc, szertartásos tánc, történelmi társastánc, klasszikus balett és még sok nemzetiségi, tájegységi, törzsi táncok vég nélkül.

Első alkalommal az igen sokak által ismert versenytáncok közül, szűkebb értelemben a latin-amerikai táncokról írnék. Először azonban fontosnak tartom tisztázni, hogy mit is jelent az a gyűjtőnév, hogy latin-amerikai versenytáncok. A húszas évek óta latin-amerikai táncokként - ebben sorrendben - a Samba-t, a Cha-Cha-Cha-t, a Rumbat, a Paso Doble-t és a Jive-t határozták meg, melyek 1968 óta alkotják az úgynevezett versenyprogramot. A latin-amerikai táncok, mint például a Samba és Rumba hazáját Afrikában kell keresni. Európában a húszas, illetve a harmincas évek elején volt érzékelhető, amikor a Samba 1924-ben és a Rumba 1931-ben először tűnt fel a parketten.
A latin táncoknak kicsi a mozgástere, főleg helyben táncolják őket, szűk tánctérben is érvényesülnek, de a Samba és a Paso Doble kivételnek számítanak haladófiguráik miatt.
Az összes latin táncra jellemző, hogy a test- és a karmozgások kifejezőbbek, mint a standard táncoknál.

A vonzó, figyelemfelkeltő, ritmikailag magával ragadó zene az egyike azoknak az okoknak, amiért ezek a táncok oly kedveltek, és ha meghallja az ember, akaratlanul is elkezd mozogni a ritmusos ütemekre, ugyanis a latin tánczene igen közel áll a pop vagy a disco hangzás felé. A lényeg, hogy ritmikus és hangsúlyos legyen.
A latin-amerikai táncoknál bizonyos távolságban mozognak a partnerek, hiszen ez a távolság teszi lehetővé a táncosok térd- és csípőmozgásait, valamint a forgásokat.


A standard táncokkal ellentétben különös ismertetőjele a latin táncoknak még, hogy általában zárt kartartásban táncolnak, ez pedig azt jelenti, hogy a partnerek szemben állnak egymással, ami a következőképp néz ki: a férfi a jobb kezét a nő bal lapockájára helyezi, bal kezében fogja a nő jobb kezét és szemmagasságban tartja. A nő pedig a bal kezét súlytalanul a férfi jobb felkarjára teszi. Pózokban, azaz pillanatnyi beállításokban viszont általában nyitott tartásban vannak a táncosok, így van lehetőség minél látványosabb elem megvalósítására. Alapvető dolog, hogy a testtartás egyenes, a fejek emeltek és a szemkontaktus a felek között.

És hogy ki vezet a táncparketten? Természetesen a férfi, mégpedig karvezetéssel. A nőknek ezért fontos, hogy jól egyensúlyozva, önállóan is tudjanak táncolni, így ugyanis még stabilabb a páros.

Fontos még megjegyeznem, hogy csak úgy, mint a standard táncokat, a latin-amerikai táncokat is az óramutató járásával ellentétesen táncolják. Ezt az irányt tánciránynak nevezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!