Azonos díjért magasabb szintű szolgáltatás

2022.02.24. 12:00

Fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Újabb kedvezményekkel és az igényfelmérés egyszerűsítésével bővítette az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások feltételrendszerét. Immár 320 milliárd forintnyi ingó és ingatlan vagyont védenek ezek a konstrukciók.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) eddigi tapasztalatai nyomán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosította a konstrukció feltételeit. A biztosítók ezentúl így célzott hűség-, partner-, illetve a gyermeket nevelőknek családi kedvezményeket is kínálhatnak termékükhöz. A korábbiakhoz képest a társaságok – a digitálizálás érdekében – az eddiginél egyszerűbben mérhetik fel szerződéskötés előtt az ügyfelek igényeit. Természetesen úgy, hogy a megfelelő díjkalkuláció elvégzéséhez szükséges valamennyi információ továbbra is rendelkezésre álljon. 

 

 

Újdonság az is, hogy a kártérítési igények csak az esedékességüktől számított 5 esztendő elteltével évülnek el. Bővülnek a kárrendezéssel kapcsolatos elvárások is: a biztosítók a be­jelentést, de legkésőbb a kárszemlét követő 5 munkanapon belül kérhetik az ügyfelektől, hogy azok küldjék meg a kár elbírálásához szükséges dokumentumokat. 

 

 

A társaságok az eddigi éves gyakoriság helyett immár ne­­gyedévente módosíthatják fogyasztóbarát termékeik meg­­hirdetett díjait, biztosítási összegeit, ami a versenyt élénkítheti. Jegybanki elvárás az is, hogy a korábban szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint az újak. 

 

 

A hazai 12 lakásbiztosító és egy fióktelep közül immár hét kínál fogyasztóbarát otthonbiztosítást, és idén további ilyen termékek megjelenése várható a piacon. Ezek az azonos díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtó, fölösleges kiegészítők, költségek nélküli módozatok immár 320 milliárd forintnyi ingó és ingatlan vagyont védenek. 

 

 

Az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni. A meglévő szerződéseket általában 30 nappal az évforduló előtt lehet felmondani, illetve az adott biztosítón belül attól függetlenül is tudnak fogyasztóbarát konstrukciókra váltani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!