Rövidhírek

2022.04.25. 10:54

Rájuk koncentrál idén az adóhatóság

Idén kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többek között a katások­ra, a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyijövedelemadó-visszaigénylőkre is.

K. A.

A NAV közzétette a 2022-re vo­­natkozó ellenőrzési tervét, amely­­­­nek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési koc­­káza­tot hordozó tevékenységekre koncentrál – számolt be az EY Magyarország nemzetközi tanácsadó cég szerint. Ezért vizsgálják egyebek mellett a webáruházakat, a gépjárműkereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat. 

Ezenfelül célzott kockázat­elemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói ma­­gatartás feltárására, ami el­­­­sősorban a vagyonvédelemmel, munkaerő-kölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket érintheti. 

Mindezek mellett a NAV nagy figyelmet fordít a kiemelt adózók ellenőrzésére, idén ráadásul hangsúlyos lesz a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is. Hozzátették, új elemként je­­lenik meg a személyijövedelemadó-visszaigénylések és vissza­térítések szabályosságának vizs­­gálata. Ez elsősorban a kedvezményezetteknél történik, az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében. Az ellenőrzési terv szerint idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is. 

A közlemény idézte Bajusz Dánielt, az EY adóperes jo­­gá­szát, aki elmondta, hatalmas adatbázist hozott létre az adóhatóság az elmúlt években, amelynek köszönhetően egyre gyorsabban reagál a gazdasági-társadalmi trendekkel jelentkező adókockázatokra is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!