Rövidhírek

2022.05.17. 09:04

Már 14 kanalasgém kapott nyomkövetőt

Minden évben kap jeladót néhány kanalasgém annak érdekében, hogy meg tudják figyelni mozgásukat. Fotó: Puskás József

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon. 2017-ben pedig Közép-Európában elsőként GPS is került egy öreg és két fiatal példányra.

Azóta minden évben kap jeladót néhány, és a közelmúltban a 14. nyomkövetőt helyezték fel egy újabb madárra. Az eszközök jelentős új eredményeket szolgáltattak, megerősítették a viselkedésükről alkotott korábbi elképzeléseket. Ezek közé tartozik például, hogy a kedvezőtlen, száraz, aszályos években a kanalasgémek jelentős része neki sem kezd a fészkelésnek, hanem a saját túlélésükre koncentrálnak, és inkább korábban, akár már május végén visszatérnek afrikai telelőhelyeikre. Mozgásukból kideríthető, hogyan használják a vizes élőhelyek hálózatát, milyen messze mennek el táplálkozni a gémteleptől, és milyen körülmények hatására váltanak területet. 

Idén áprilisban a szegedi Fehér-tónál sikerült befogni egy öreg példányt, köszönhetően a halastavakat üzemeltető Szegedfish Kft.-vel létrejött együttműködésnek. A mindössze 30 grammos jeladó a madár hátára kerül, mint egy aprócska hátizsák. Az 1,8–2,2 kilós kanalasgém súlyának a jeladó tömege nem éri el a 2 százalékát sem, és a felhelyezett készülék nem befolyásolja jelentősen az életét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!