Spórolás

2013.01.23. 20:46

Házi mosoda: hogyan spóroljon a mosáson?

Méghogy a mosással nem lehet spórolni? Íme pár kézenfekvő tanács, amivel megőrizhetjük reszkető ezreseinket.

Kis Réka

Spórolás

Nem ért egyet?
Írja meg kommentben a cikk alján!

Spórolási ötlete van?
Küldje be a cikk alján talált űrlapon!


A házimunkák sokaságát nézve a mosás a legpihentetőbb. Az előkészületek viszont elég időigényesek, főleg ha tudatosan, a spórolást szem előtt tartva mossuk ruháinkat.

Itt szinte magától értetődő, mivel is tudnánk megóvni pénztárcánkat a felesleges pénzkidobástól. Az utóbbi időben rászoktam arra, hogy ha valami SOS-ben kell, akkor azt szépen kimosom a csapban. Harisnyáknál amúgy is ajánlott, mert a mostani minőséget tekintve ha zsákban is rakjuk be a gépszörnybe, nem biztos, hogy túlélik. Ha mégis, akkor is élete egy tiszavirágéval fog versenyezni.

Szóval, egy éppen felkapott fölsőt fél órára beáztatok, megsikálom a kényes részeken, kiöblítem, és centrifuga után mehet száradni.

Persze egy négy- vagy annál többtagú család minden tagjától nem várható el, hogy munka után még meglötykölje kedvenc ruháját a vízben, meg eleve, milyen már, ha a hét 5 munkanapjából hármon a kedvenc fölsőmben jelenek meg? Kiábrándító, valóban.

Tehát mosni mosógép nélkül nem igazán lehet. De akkor milyet vegyünk? Ez az egyik háztartási gép, amelyen nem érdemes spórolni, így A kategóriás gépre ruházzon be mindenki, aki vásárlás előtt van. A sztenderd márkák itt nem jelentenek nagyzolást. B kategóriával 17-, C kategóriával 30 százalékkal több áramot fogyasztunk, így az a plusz, amivel az A kategóriás gépek többe kerülnek gyorsan visszajön azzal, hogy kevesebb áramot fogyasztanak.

És akkor még ott a vízhasználat. Egy 40 és 70 liter vízfelhasználású gép között 10 év alatt 50 köbméter a különbség, amely 25 ezer forinttal több kiadást eredményez.


Még mindig nem jutott az emberiség közös nevezőre az ügyben, hogy van-e különbség felül- és elöltöltős mosógépek között. A számok azt mutatják, hogy nincs, persze ez egyik felet sem győzi meg. Minket a szűkös hely győzött meg arról, hogy igenis felültöltős gép kell, bár ha átmegyünk az óceán túlpartjára, ott meg mindenki elöltöltőset használ, akár a gyerek akár a macska mosására. Így ők nyugodt szívvel perelhetik a gyártót, míg itt nem valószínű, hogy valaki felülről véletlen beleejti a gyerekét, majd perel azért, mert eleve nem is volt ráírva a gépre, hogy nem lehet belerakni. Szóval komoly gondok ezek.

Tippek

  • A kategóriás gépet válasszon, az ára vissza fog jönni

  • Figyeljen a vízhasználatra is

  • Ha nincsenek sokan, elég az 5kg ruhát befogadó gép is

  • A mosószert válogassa meg, nem kell túl sok extra

  • Ha tud, csináljon házi öblítőt, vagy koncentrátumot hígítson

  • Ne használjon külön vízlágyítót, a mosószerben is van

  • Mosson 40 fokon amit csak tud, a mosógépek ezen a hőfokon működnek ideálisan

  • Válogassa össze a ruhákat, várja meg, amíg teli lesz vele a dob

  • Ha kevés ruha van, és nem koszosak, akkor mossa ki a csapban, vagy használjon felező programot
  • A következő fontos szempont, hogy egy átlagos családnak nincs szüksége olyan profi gépre, amely több mint öt kilogramm ruhát képes befogadni. Felesleges, mert árban is rosszabbul járunk, a fogyasztásról nem is beszélve.

    Ha sikerül tökéletes gépet venni, a következő, amit meg kell fontolni, a mosószer és az öblítő adagolása.

    Saját tapasztalat, hogy a mosópor benne marad a ruhában, így gyorsan a folyékony mosószerre váltottunk. Nagy kiszerelésben jobban megéri, egy 4 és fél -5 literes doboz 3-4 hónapig is elég. Öblítőből viszont koncentrátumot használunk, amely vízzel hígítva 2-3 hónapot bír. Praktikus tipp az öblítő helyett az 5 százalékosra hígított háztartási ecet és pár csepp 100 százalékos illóolaj. Vegyük elő a házi praktikánkat.

    A mosószerekre visszatérve, reklámok tömegei foglalkoznak velük, mindegyik jobb a másiknál: intelligens, fehérít, vízlágyít, foltot eltávolít és hasonlók. Kardinális kérdés a vízlágyítás, ugyanis ha nem figyelünk, több ezret elköltetnének velünk arra hivatkozva, hogy a fűtőszál tönkremegy, mert vízkövesedik. A mosószerek azonban tartalmaznak vízlágyítót, mosásra a 40 fok az ideális, és ekkor kisebb a vízkőkicsapódás mértéke is. A víz keménysége országosan eltérő, ezt is érdemes ellenőrizni: Budapest közepesen kemény, a Dél-Alföld viszont kimondottan lágy. Így tehát csak óvatosan a több száz forintos vízlágyítókkal. Még az is lehet, hogy valószínűleg akkor is olcsóbban jövünk ki, ha három évente fűtőszálat cserélünk a mosógépben.


    No, de ha ezekkel mind megvagyunk, akkor jöhet maga a művelet. Ha tényleg spórolni akarunk, akkor ne két pólót mossunk ki egy teljes vagy rövid programmal, hanem rendesen várjuk össze a ruhákat. Egy családban azért 2-3 nap alatt a különböző színekből simán összejön pár mosásnyi adag. Ha mégse akarunk addig várni, akkor állítsuk a gépet felező programba, bár ez kevésbé gazdaságos. Az öblítés hatékonysága miatt fajlagosan több vizet használ, hiszen optimálisan fél-háromnegyed dob mellett működnek.

    Ha nem akarunk azzel vacakolni, hogy a centit vágjuk még 3 darab sötét színű felsőért vagy nadrágért, akkor célszerű olyan gépet beszerezni, amely súlyautomatikás, tehát érzékeli a ruha súlyát, és ehhez igazítja a vízmennyiséget. Lehet, hogy 10 ezer forinttal több, de hosszú távon az is visszajön.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!