Spórolás

2013.01.28. 00:58

Spóroljunk áramot a konyhában!

Kis odafigyelés a konyhai gépek áramfogyasztásában, és akár egy komolyabb vasárnapi ebéd árát is megspórolhatja a konyhában!

Garai Szakács László

Spórolás
Nem ért egyet?
Írja meg kommentben a cikk alján!

Spórolási ötlete van?
Küldje be a cikk alján talált űrlapon!
A magyar konyhákban egyetlen igazi nagy különbség van a háztartási gépek, felszerelések szempontjából: az egyikben a tűzhely gázzal, a másikban árammal működik. Mi most ez utóbbi „típust" vesszük górcső alá, akkor is, ha tudjuk, nincs az a rossz, elavult gáztűzhely, amellyel ne lehetne sokkal több áramot megspórolni, mint a legmodernebb villanytűzhellyel... No de komolyra fordítva a szót...

Rend van a konyhai kisgépei környékén?

Legyen mindig minden kéznél! Használjon mindig mindent arra, amire való! Kenyeret a kenyérpirítóval készítünk, melegszendvicset a melegszendvicssütővel, grillkolbászt pedig, ha van, minigrillel! Nem sznobság! A tűzhelyen akár három-négyszeres energiát is elhasználhat – most vonatkoztassunk el attól, hogy panelban lakik és átalányt fizet a gázért! Vizet vízforraljon, kávét, kávéfőzzön és a tojásfőzőt is érdemes elővenni a lágy tojásért! Tudjuk, a fentiek banálisan hangzanak, de higgyék el, „nem árt átismételni"!

Mekkora áramfelhasználással juthatunk forró vízhez a konyhában? (kWh)
Mennyiség (liter)VízforralóMikrohullámú sütőVillanytűzhely
1/40,040,050,08
1/20,060,100,10

3/4

0,090,140,14
10,120,180,17

Minden konyha éke a szép vízforraló. De nemcsak a szépsége, a hasznossága miatt is fontos kellék. Fotó: Segesvári Csaba
Minden konyha éke a szép vízforraló. De nemcsak a szépsége, a hasznossága miatt is fontos kellék. Fotó: Segesvári Csaba


Mire való valójában a mikrosütő?

Erre: ételek felmelegítésére, és kis mennyiségek, jellemzően maximum fél kilónyi élelmiszerek (többnyire zöldségek) párolására. Lehetőleg abban az edényben melegítsen vagy pároljon amelyikből enni is fog: így a nem kell túlmelegíteni az ételt, mert tálaláskor sem hűl ki. Nem árt ha tudja, a mikrohullámok legfeljebb hat centiméter mélyen jutnak az ételbe. Nyugodtan nyissa ki a mikrosütő ajtaját, és rázza, keverje meg az ételt! Pár száz forintért kapható olyan fedő, amivel letakarható a tányér. Megéri megvenni és használni! Gyorsabban készen lesz, nem vész el annyi hő. Noha mindegyik mikrosütőn van olvasztó fokozat is, de ennek a használatát mégsem javasoljuk: egyáltalán nem energiatakarékos. Itt az „ősi albán módszer" a célravezető: a fagyasztott ételt időben kivesszük a mélyhűtőből, majd átrakjuk a rendes hűtőbe, onnan pedig a konyhaasztalra...

Mikrosütő vs. villanytűzhely
Ha tejet melegítünk 10 °C-ról 60 °C-ra...
Mikrohullámú sütő 750 WFőzőlap
200 ml1 perc0,025 kWh1 perc 20 másodperc0,032 kWh
400 ml2 perc0,045 kWh2 perc 8 másodperc0,046 kWh
Ha burgonyát főzünk ebédre...
Mikrohulámú sütő 750 WFőzőlap
250 g11 perc0,145 kWh23 perc0,093 kWh
400 g18 perc0,268 kWh23 perc0,160 kWh


Barátunk a hűtő és a fagyasztó

 Hűtsünk melegebben

Egy átlagos A energiaosztályú kombinált hűtőgép 8 fokon 0,64 KWóra áramot fogyaszt, míg ugyanez 5 fokon már 0,9KWóra. Ha alacsonyabb hőmérsékletet akarunk a hűtőben, 30 százalékkal többet kell költenünk, pedig az ételek hűtéséhez a 8 fok is elegendő lenne. A megtakarítás évente 7000 forint.
Valóban így van? Igen, ha megfelelően használjuk ezeket a készülékeket is. Fontos a méret, egy jól eltalált hűtő itt kezdődik: ahogy az energiacímkéknél is írtuk, egy egyszemélyes háztartásnál egy 140-150 literes hűtőszekrény bőven elegendő, többszemélyes háztartásban személyenként 40-50 liternyi térfogattal érdemes számolni.

Soha ne állítsa tűzhely vagy fűtest mellé a hűtőt, és lehetőleg ne tűzzön rá folyamatosan a nap. Minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál kevesebb lesz az áramfogyasztása: minden egyes Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet hat százalékkal kevesebb áramfelvételt jelent.
Mosogassunk hűvösebben

Egy 9 személyes A+ mosogatógép 50 fokos normál programja 0,95 KWóra áramot fogyaszt, míg annak 45 fokos ökoprogramja 0,78 KWórát, vagyis ha kisebb hőmérsékleten mosogat, 18 százalékkal fog kevesebb áramot fogyasztani. Napi 1,5 mosogatással számolva évente 4000 forintot spórol.
Figyeljen oda a hűtőrácsokra is! Nem kell őket hetente takarítani, de az éves nagytakarítások alkalmával megéri kimozdítani a hűtőt és portalanítani a hűtőrácsot. Arra is ügyeljen, hogy le legyen teljesen a falra tolva a hűtő, ugyanis a hőt itt adja le és ha ezt nehezebben tudja megtenni, akár tíz százalékkal is növekedhet a fogyasztása.

Nyugodtan használja a belső hőmérséklet-szabályzót is, hiszen arra való, hogy tekergessük! Általános szabály, hogy az ideális hűtési hőmérséklet 4-7 fok között van. Emiatt nem kell külön hőmérőt tartani a hűtőben, úgyis lehet érezni, hogy túlhűt a készülék, vagy éppen hogy nem hűt eléggé.

A hűtő akkor érzi jól magát, ha tele van. Rólunk nem is beszélve, hiszen ha a hűtő tele van, akkor van mit kivenni belőle... Fotó: Segesvári Csaba
A hűtő akkor érzi jól magát, ha tele van. Rólunk nem is beszélve, hiszen ha a hűtő tele van, akkor van mit kivenni belőle... Fotó: Segesvári Csaba

Figyeljen oda a jegesedésre is! Amennyiben nem No Frost készüléke van, úgy ezt időről időre meg kell tenni, többnyire évente kétszer. Nagyon sok hűtő önleolvasztó, azaz különösebb probléma nincs vele, nem kell mellett őrt állni, ne adj isten leverni róla a jégréteget: „megcsinálja magának".

Kombinált hűtő-fagyasztó készülékek átlagos napi áramfogyasztása (kWh/nap)
Készülék típusaÁtlagos új készülékLegkorszerűbb készülékek
Nem beépített, 250 literesnél kisebb0,790,55-től
Nem beépített, 250 literesnél nagyobb0,950,53-tól
Beépített, 250 literesnél kisebb0,800,64-től
Beépített, 250 literesnél nagyobb0,91/1,100,58-tól


Amit a leginkább érdemes végiggondolni, az a külön fagyasztószekrény vagy hűtőláda szükségessége. A legtöbb háztartásban a kombinált hűtők „kapcsolt" fagyasztószekrénye elegendő szokott lenni. Ha azonban ipari méretekben szeret zöldséget, gyümölcsöt fagyasztani, éjjel-nappal jégkrémen él, azaz „valóban szüksége van" egy külön fagyasztószerkényre vagy hűtőládára nem árt, ha tudja: 100 liter üres fagyasztóterület egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát, 8957,2 ablakon kidobott forintot jelent. Figyeljen oda a hőmérsékletre is! Az ideális „hidegség" a fagyasztóban mínusz tizennyolc fok odabent, és minél hidegebb odakint, azaz a fagyasztószekrény, a hűtőláda legjobban egy fűtetlen helyiségben „érzi jól magát."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!