Sport

2014.08.14. 20:07

Lékóval ezüstérmes a sakkcsapat az olimpián

A szegedi Lékó Péterrel az első táblán Magyarország a második helyet szerezte meg a sakkolimpia nyílt versenyében, miután 2:2-re végzett Ukrajnával az utolsó fordulóban. Az aranyérmet Kína kaparintotta meg. A magyar nők mindössze a 45. helyen végeztek.

Nem mindennapi izgalmakat éltek át a magyar szurkolók a tromsői sakkolimpia utolsó játéknapján. A győzelem minimum második helyet jelentett (Kína vereségével az aranyérem lehetősége is megvolt!), de döntetlen esetén számolgatni kellett, vereséggel pedig nem lehetett volna az első háromról beszélni.

Lékó Péter kiegyensúlyozottan játszott az első táblán.

Lékó Péter kiegyensúlyozottan játszott az első táblán.
Illusztráció.

Az ukránok elleni csata végül 2:2-vel zárul, s mivel Kína nyert, az ázsiaiak szerezték meg az olimpiai bajnoki címet.

Az eredmények úgy alakultak, hogy Magyarország mellett India, Oroszország és Azerbajdzsán is 17-17 csapatpontot szerzett, így e négyes között a Sonneborn-Berger számítás hivatott dönteni. Mivel ennek pontos kalkulálásához gyakorlatilag az összes mérkőzés végét meg kellett várni, jóval a mérkőzés befejezése után sem lehetett tudni a pontos sorrendet.

Végül nem sokkal eset hat óra előtt hivatalossá vált: Magyarország ezüstérmet szerzett!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!