Szakácskönyv

2016.11.15. 13:35

Dudás Lili negyven kilót fogyott

Dudás Lili szeretné, ha megértenék az emberek, hogy amíg másnak akarnak megfelelni, addig mindig kudarcba fog fulladni a próbálkozásuk. A fiatal anyuka 40 kilótól szabadult meg az elmúlt években.

Kancsár Tímea

– 35 éves, elvált anyuka vagyok. Tinédzser korom óta étkezési zavarokkal küszködtem. Hol bulimia, hol depresszió, pánikbetegség, jojóeffektus. Szinte évente eljátszottam, hogy tavasszal 20 kilót leadtam, majd ősszel 30-at felszedtem. Ennek 6 éve. Azóta 40 kilogrammot fogytam, és tartom! Végül edző lettem, most én próbálok segíteni másoknak – meséli történetét [namelink name="Dudás Lili"], aki wellness-fitnesz testépítő kategóriában a közelmúltban magyar bajnok lett.

Kínozta az éhség

Gyermeke születése után egy évvel 103 kiló volt. Már kezdtek jönni az egészségügyi problémák is: hiperinzulinizmus (a vérben sok az inzulin, a cukorbetegség előszobája lehet – a szerk.), pajzsmirigy-alulműködés. Borzalmasan érezte magát. Amikor elsőbbségi beutalót kapott a kórházba súlyos emésztési problémái miatt, komolyan elgondolkodott, hogyan tovább.

 

Dudás Lili átalakulása: Minden kihívásával együtt sikerült 103 kilóról 65 kilóra fogyni, és testépítőként porondra állni

Dudás Lili átalakulása: Minden kihívásával együtt sikerült 103 kilóról 65 kilóra fogyni, és testépítőként porondra állni

Tilos a liszt és a cukor

– Nem akartam 30 évesen egy roncs lenni a gyermekem mellett. Először a lisztet és a cukrot hagytam el. Hetente kétszer-háromszor elmentem a közelünkben lévő tóhoz, és egyszer körbesétáltam. Az első évben lement 12-14 kiló – avat be a kezdetekbe Lili, aki a szegedi búvárúszó világbajnok, Dudás Zita nővére. Húgához hasonlóan ő is gyermekkora óta napi szinten sportolt: úszott, majd jött a tánc. Hiphop tánccal magyar bajnok lett a csapatával. Elhízásának egyik oka többek között az volt, hogy hirtelen abbahagyta az élsportot.


– Régen a fogyáshoz mindig hamis elvárásokat társítottam: például sikeresebb leszek a párkapcsolatomban. Amikor csalódtam, újra enni kezdtem.

 

Magyar bajnoki címet szerzett wellness-fitnesz kategóriában. Fotó: Facebook/Dudás Lili IFBB

Magyar bajnoki címet szerzett wellness-fitnesz kategóriában. Fotó: Facebook/Dudás Lili IFBB

Az életmódváltásom második évében a súlyom 88 kiló körül stagnált. Újra változtattam: elhagytam a krumplit és a rizst. Utána megint lement 10 kiló. Ekkor már 78 kiló körül mozogtam. Feszesíteni szerettem volna a vonalaimat, közel 30 kiló fogyás után nem túl esztétikus a bőr. Számomra a súlyzós edzés a legjobb alakformáló. Fél év alatt heti hat edzéssel újabb 10 kilót ledobtam. Az utolsó nagy lépés idén májusban volt, amikor felhagytam a tejtermékekkel.

 

Kedvencek


Kedvenc ruhadarabja? – Az edzőruháim, és új dimenzió, hogy kapok magamra farmert.

Kedvenc gyümölcse? – Az összeset imádom, de egyiket sem ehetem az elmúlt fél évben, mert felviszi a vércukorszintet. A mandarinban például rengeteg a gyümölcscukor.

Kedvenc itala? – Tejeskávét és napi négy-öt liter vizet iszom.

Kedvenc készétele? – Kézműves hamburger, jó nagy marhahúspogácsával. De erről sem kell teljesen lemondanom. Alkalmakkor zsömle nélkül, sok salátával elfogyasztom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!