Szeged és környéke

2010.11.10. 11:36

10 tanács, hogyan biciklizzünk ősszel és télen

Szeged - Nem csak autóval, de kerékpárral is másképp kell közlekedni, ha változik az időjárás.

Gonda Zsuzsanna

Mire figyeljünk esőben, hóban? [namelink name="Csüllög Imre"], a Magyar Kerékpárosklub szegedi csoportjának tagja segített összeszedni a legfontosabbakat:

Alkalmazkodj az útviszonyokhoz
Ez nem csak alacsonyabb sebességet, de fokozott figyelmet is jelent. Érdemes kerülni a hirtelen lassítást, éles szögben való irányváltást. A hirtelen fékezésnél blokkol a kerék, és irányíthatatlan lesz a jármű, főleg ha az első kerék blokkol. Havas terepen hasznosabb a vastag kerekű bicikli, és az se baj, ha nem olyan magas az ülés, a súlypont így alacsonyabban van, ezért kisebb az esélye, hogy kicsúszik a bringa.

Világítás délben is kellhet
Télen korán sötétedik, ezért érdemes lámpát vinni, amit hóesésben még a déli órákban is jó ötlet bekapcsolni, mert megtöri a monoton szürkeséget.

Nincs rossz idő, csak nem megfelelően öltözött biciklis. Illusztráció: twztd_nl.blogter.hu

Nincs rossz idő, csak nem megfelelően öltözött biciklis.
 Illusztráció: twztd_nl.blogter.hu


Bénázik a gyalogos és az autós is
Számítani kell arra is, hogy a gyalogos is könnyebben elesik, és az autós is könnyebben megcsúszik, lassabban áll meg. Az út szélén felgyülemlő latyakban, illetve feltorlaszolt hóban könnyedén el lehet akadni, így ezeket a részeket kerülni kell.

Amikor inkább ne kerékpározz, és amikor indulj hamarabb
Ónos esőben nem érdemes kerékpározni, akkor még gyalogolni sem biztonságos. A friss hó ellenben nem annyira veszélyes, igaz, az alatta lévő jégborda megvezetheti a kereket. Érdemes kicsit korábban elindulni a váratlan akadályok miatt.

Majd ha fagy
Extrém fagynál fagyás jelentkezhet a váltónál, erre ügyelni kell. A felverődő sós latyak és nedvesség a láncnak nem kedvez, érdemes letakarítani, és beolajozni. A lakat is befagyhat, ezért kulcslukkal lefelé kell fordítani, hogy ne csurogjon bele a víz.

Öltözék
Állítólag sosincs rossz idő, csak nem megfelelően felöltözött biciklis. Térdmelegítőnek egy pár levágott végű zokni is megteszi, a farmer alá pedig fel lehet venni melegítőt, harisnyát (nyilván lányoknak). A gyenge pont a kesztyű, egy átlagos darab -4 foknál már kevés, de egy jobb síkesztyű jobban véd. Mivel a biciklis mozog, menet közben hőt fejleszt, így ha megfelelő a szigetelés, akkor nem lehet fázni a biciklin, és az izületek is védve vannak. Nagy biciklis városokban télen is tömegek tekernek, pedig például Koppenhága sem arról híres, hogy mediterrán lenne a klímája.

Koppenhágában télen is tekernek. Fotó: kerekagy.blog.hu

Koppenhágában télen is tekernek. Fotó: kerekagy.blog.hu
Ősz
Ősszel is a sötétedés, és a lehullott falevelek – főleg a vizesek– okozhatnak gondot.. Talajmenti fagynál foltokban fagyhat fel az út, így néhol tapad, néhol meg csúszik.

Tél
A téli időszak velejárója, hogy kevesebben bicikliznek, többen autóznak, ezért egyrészt nagyobbak a dugók, másrészt kevésbé figyelnek a kerékpárosokra. Ezzel főleg a szeparált bringautaknál érdemes számolni.

Olvadás
Figyelni kell olvadás után is, mert a síkosság csökkentésére használt zúzalék ott marad, és a száraz úton már sokszor ez okoz csúszásveszélyt.

Minél többen, annál jobb
Összességében a téli elhízás ellen is nagyon jó a bringázás, és minél többen tekernek, annál gördüékenyebb marad a közlekedés a téli hónapokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!