Szeged és környéke

2019.09.01. 11:51

1150 külföldi hallgató kezdi meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen

A külföldi hallgatókkal együtt csaknem 7700 fiatal kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen idén. A legtöbben az általános orvostudományra iratkoztak be, de a jogi kar is egyre népszerűbb.

Kiss Anna

1150 külföldi hallgató kezdi meg a tanévet idén a Szegedi Tudományegyetemen, pénteken tájékoztató napot tartottak számukra, amelyen megismerték az egyetem épületeit, a hallgatói szervezeteket, illetve idegenrendészeti kérdésekben is segítségükre voltak a szakemberek. A fiatalok többsége már megérkezett, jövő héten pedig az Erasmus-programban tanuló több mint 200 diák is megkezdi tanulmányait. Bene Tamás nemzetközi és közkapcsolati igazgatótól megtudtuk, a legnépszerűbb kar az általános orvostudományi, itt 480 külföldi tanul majd, de a fogorvosi és a gyógyszerésztudományi képzés iránt is sokan érdeklődnek. Kiemelkedő a Németországból, Iránból, Törökországból, Kínából és Dél-Koreából jelentkezők száma.

A külföldiek körében az orvostudomány a legnépszerűbb. FOTÓ: FRANK YVETTE

– A nem egészségügyi képzéseink közül kiemelkedik a jogi kar, amit idén már 40 külföldi választott, illetve a több éve működő Gateway programban kínai hallgatók tanulnak jogot. A gazdaságtudományi és a mezőgazdasági kar iránt is egyre többen érdeklődnek. A legtöbb külföldi hallgatónk fizetős képzésen tanul, de pénteken több mint kétszázuknak a Stipendium Hungaricum programban a tanulmányaik mellett a szállásukat is finanszírozza a magyar állam. Az Ösztöndíj a keresztény fiataloknak program által 9, Nigériából, Pakisztánból és Szíriából érkezett diákunk lesz – részletezte hozzátéve, a külföldi beiratkozókkal együtt 7763-ra nőtt a hallgatói létszám.

Az igazgató szerint a külföldi érdeklődés növekedését főként az eredményezi, hogy egyre jobban szerepel az SZTE a külföldi rangsorokban, hogy Magyarország legzöldebb egyeteme a szegedi, és hogy az ország felsőoktatási intézményei közül ők vezetik a sort.


– Emellett a szülőket és a nagyszülőket is meg kell győznünk arról, hogy nálunk jó helyen lesz a gyermekük, biztonságban van – emelte ki Bene Tamás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!