Szeged és környéke

2019.07.23. 20:38

1,7 millliárd forintot kapott kutatásra az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem is támogatást nyert a Tématerületi Kiválósági Programból. A nemzeti kutatási és fejlesztési hivatal 26 egyetemet támogat összesen 14 milliárd forinttal, ebből majdnem két milliárdot négy szegedi kutatócsoport kapott.

Hajó Edina

Agykutatási eljárások fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem – jelentették be a kedden sajtótájékoztatón. A három kutatási területhez kötődő négy projekt a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást. – Ebből a programból idén 26 egyetem és kutatóintézet 55 tématerülete nyert el támogatást összesen 14,6 milliárd forint értékben – mondta el Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Kónya Zoltán, az SZTE rektorhelyettese reményét fejezte ki, hogy a támogatott kutatások során akár szabadalmak is születnek.

A Berényi Antal agykutató által vezetett csoport úgynevezett idegszövet-gép interfészekkel megvalósítható elektroterápiás eljárásos megoldást dolgoz ki krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre. A Kincses Zsigmond vezetésével dolgozó kutatók az érrendszerhez kötődő, daganatos- és a szervezet öregedésével járó betegségek kutatásával foglalkoznak. Az ipar és digitalizáció területén Nyúl László irányításával a természettudományi karon dolgozó tudósok, míg a BTK-n Csapó Benő vezetésével a hiteles magyarságkép kialakítását vizsgálják.

Berényi Antal agykutató is kapott támogatást: laboratóriumában egy speciális eljárást dolgoznak ki krónikus neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre. Fotó: Frank Yvette

Berényi Antal agykutató is kapott támogatást: laboratóriumában egy speciális eljárást dolgoznak ki krónikus neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre. Fotó: Frank Yvette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!