Szeged és környéke

2007.01.26. 15:19

Hajléktalanok: nincs ingyen védőoltás

Budapesten egy mobilszolgáltató cég finanszírozza a hajléktalanok védőoltásait. A szegedi Humán Szolgáltató Központ nem rendelkezik ilyen nagylelkű támogatóval, így nincs is ingyenes védőoltás.

A budapesti Módszertani Szociális Központ Hajléktalan Háziorvosi Szolgálata ingyenes hepatitis, tüdőgyulladás és influenza elleni védőoltást biztosít a fővárosi hajléktalanoknak. Fontos a megelőzés, hiszen ezek az emberek sokkal könnyebben elkaphatják és átadhatják egymásnak a különböző fertőző betegségeket. A pesti akciót egy mobilszolgáltató cég adományaiból finanszírozzák.

A szegedi humán szolgáltató központot nem támogatja ilyen nagylelkű mecénás, pedig a védőoltásokra itt is szükség lenne. – A szegedi hajléktalanok csak az influenza elleni védőoltást kaphatják ingyen, a többiért térítési díjat kellene fizetniük. Az Indóház téri rendelőnkben tízéves fennállása óta közel 1200 hajléktalant regisztráltunk. 2006-ban közel százan éltek a lehetőséggel, hogy felvegyék az influenza elleni védőoltást – tájékoztat dr. Szentandrási Edit, a szegedi hajléktalan háziorvosi rendelő orvosa – Ezek az emberek a társadalom perifériáján élnek, nincs jövedelmük, hajlékuk. A többi védőoltás ára – összetett oltás esetén több ezer forint – a hajléktalan emberek számára megfizethetetlen költséget jelentene, de ezek térítési díját a rendelő sem tudja átvállalni – mondja a doktornő.

A téli krízis időszaka előtt az önkormányzat népjóléti és szociális irodája a szegedi egészségügyi intézmények, a rendőrség, a polgárőrség, a karitatív szervezetek, a humán szolgáltató központ képviselőivel megbeszélést tart. Az influenza elleni védőoltáson kívül egyéb oltások ingyenessé tételére financiális okokból továbbra sem lesz módjuk.

B. B. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!