Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Járai vére folyt a színpadon

A Játék a kastélyban nagyszínházi előadásán az Ádámot alakító Járai Máté tenyerét kettévágta az összetört pohár. Bár a színész kezéből ömlött a vér, elmondta a monológját, majd miután a szünetben bekötözték, végigjátszotta az előadást. Utána a traumatológián összevarrták.

Járai Máté kezében a bajt okozó konyakospohárral. Partnere a jelenetben: Kiss Jenő. Fotó: Karnok Csaba– A Játék a kastélyban második felvonásának közepén van egy jelenetem, amikor mint dühödt hősszerelmes odavágom az asztalhoz a konyakospoharat. Már a próbákon többen figyelmeztettek: ez nagyon veszélyes. Az is szóba került, hogy műanyag pohárral kellene játszani, de végül megállapodtunk: maradunk az üvegnél, csak nem lesz baj. Huszonkét előadás le is ment gond nélkül, hanem a kedd esti huszonharmadikon sikerült úgy odavágnom a poharat, hogy még a kezemben volt, amikor összetört. Rögtön éreztem, hogy valami baj van.
Még negyedóra volt a felvonás végéig, ráadásul épp az én monológom következett. Dőlt a kezemből a vér, de azért elmondtam. Soha ilyen sikerem nem volt még vele – mesélte a balesetét Járai Máté.

A népszerű fiatal színésznek volt annyi lélekjelenléte, hogy felkapott az asztalról egy ruhaszalvétát, és azzal csavarta be a kezét. Két ujja között, épp egy érnél vágta szét a tenyerét, így olyan erős volt a vérzés, hogy ez csak néhány percre jelentett megoldást. A szalvétán gyorsan átütött a vér, valóságos tócsa lett a színpadon. A közönség is jól látta, hogy mi történt, ezért együtt izgult a színészekkel. A felvonás végén az ügyeletes orvos átmeneti kötést csinált, de mondta Járai Máténak, hogy az előadás után rendesen össze kell varrni a vágást.

– A kollégák is megrémültek, de azután sorra mesélték a szünetben, milyen szörnyűségek történtek velük a színpadon. Arra kértem őket, hagyják abba, mert nem merek visszamenni. A nézők elismerő morajlással fogadták, hogy bekötött kézzel jelentem meg az utolsó felvonásban, és nagy tapssal honorálták, hogy végigcsináltam az előadást. Utána Kiszely Zoltán kollégám vitt be a traumatológiára, ahol egy kedves, fiatal orvos fogadott, aki rögtön felismert, mert már több darabban is látott. Amikor megkérdeztem, ugye nem fog fájni, nevetve azt felelte: ha szerzek neki jegyet A dzsungel könyvére, akkor biztosan nem. Életem legnagyobb műtétje volt: négy öltéssel varrtak össze. Rendelőbeli „alakításomat" látva a doki azt kérte, ne röhögtessem, mert nem tud összevarrni. Bár viccből mondta, én azért szereztem neki két jegyet a Dzsungelre.

Járai Máté varratait tíz nap múlva szedik ki – még a Hamlet bemutatója előtt. Szombaton és vasárnap háromszor is fellép Ká, a kígyó szerepében A dzsungel könyvében. Földön kell csúsznia, fára kell kúsznia, de azt reméli: bekötött kézzel ugyan, de minden rendben lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!