Szeged és környéke

2007.01.08. 15:19

Még mindig tart az Algopyrin-őrület

Az egyik szegedi gyógyszer-nagykereskedésnél egy nap alatt elfogyott a tegnap érkezett Algopyrin-szállítmány. A patikákban még mindig hosszú sorok állnak, nagy mennyiségben fogy a Quarelin is.

Nyemcsok Éva

A tegnapi szállítmányt gyorsan elkapkodták. Fotó: Schmidt AndreaTovább tart az Algopyrin-láz Szegeden: a patikákban még mindig nagy mennyiségben vásárolják a hamarosan csak receptre kapható fájdalomcsillapítót.

– Az Algopyrinből az elmúlt napokban a megszokott mennyiség hétszerese fogyott, ahogyan a Quarelinből is – mondta Zoltai Kriszta, a Kígyó tulajdonosa. – Demalgonból általában kevesebbet adunk el, de most ebből is több fogyott: a szokásos mennyiség hatszorosa.

A Kígyóban egyelőre nem fogytak ki a gyógyszerekből, nagy patika lévén nagy mennyiséget tudnak raktározni. Az utánpótlás azonban akadozik: a szegedi nagykereskedelmi egység az általuk megrendelt mennyiség hatodát tudta csak kiszállítani tegnap délután. A nagy forgalom nem csak a belvárosi, nagyobb gyógyszertárakra jellemző, Újszegeden és Alsóvároson is a megszokott mennyiségek többszörösét vásárolják ezekből a fájdalomcsillapítókból. A patikusok abban bíznak: a hétfői szállítmány kitart a következő szállítási napig.

Az Algopyrint is forgalmazó, a régió megyéit ellátó Phoenix Pharma Rt. nagykereskedelmi központjába tegnap megérkezett egy szállítmány, ám el is fogyott.

– A mai szállítmány normál esetben a régió általunk ellátott patikáiban egy hónapra elegendő. Most azonban úgy látjuk, két hét alatt el fog fogyni – mondta dr. Kiss Ildikó, a gyógyszer-nagykereskedelmi egység üzemvezetője. – A Quarelin az Algopyrinhez hasonló mennyiségben fogy, Demalgonból és Germicidből azonban kevesebbet rendelnek.

A következő szállítmány Szegedre még a héten megérkezik, ezért várhatóan ezekből a fájdalomcsillapítókból nem lesz hiány a szegedi patikákban.


Károsít a láz

A mostani felvásárlásokkal a rendeletalkotók szándékával éppen hogy szembe megy a közönség: azért lesznek vénykötelesek, mert vissza akarják szorítani ezeket a szereket: nagy mennyiségű és rendszeres használatuk károsítja az egészséget. Ha a most bespájzolt gyógyszereket rövid időn belül elfogyasztják, az egészségüket kockáztatják. Ha pedig hulladék lesz nemsokára az ötvenesével vásárolt fájdalomcsillapítókból, ezzel mindenkinek apad a pénztárcája. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!