Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Most a betegek szavaztak

A pécsi egyetem orvosi karának aneszteziológiai és intenzív terápiás intézete lett az év kórháza a betegek internetes szavazása alapján. A Csongrád megyei intézmények közül a szegedi egyetem traumatológiai klinikája érte el a legjobb (18.) helyezést az országos listán.

Szabó C. Szilárd

A traumatológiai klinika 183 helyet ugrott előre. Fotó: Segesvári CsabaA pécsi egyetem orvosi karának aneszteziológiai és intenzív terápiás intézete lett az év kórháza a betegek internetes szavazása alapján. A Csongrád megyei intézmények közül a szegedi egyetem traumatológiai klinikája érte el a legjobb (18.) helyezést az országos listán. Megyénkből az egyetem reumatológiai tanszéke szerepelt a leggyengébben, a 224. helyen áll az országos rangsorban.

A Házi Patika egészségügyi portál internetes szavazásán egy pécsi klinika kapta a betegektől, a honlap látogatóitól az Év kórháza 2006 címet. A második helyen a budapesti sportkórház, a harmadikon pedig a szintén fővárosi idegsebészeti tudományos intézet végzett. Noha az év kórháza díjra közel 100 ezer voks érkezett (harmincezerrel több, mint korábban), az eredmény nem tekinthető reprezentatívnak. A kapott eredmények kizárólag a világhálón szavazók személyes véleményei alapján születtek.
A látogatók öt kategóriában osztályozhattak 1–5-ig: a kórházakban dolgozó orvosok és szakdolgozók munkáját, az intézmény infrastruktúráját, környezetét és tisztaságát, valamint az ott kapott ellátást értékelhették. A betegelégedettséget mutató osztályzatokat október elejétől gyűjtötték.

A látogatók országosan 232 intézményre szavaztak. Csongrád megyében 27 kórházat, intézetet, klinikát és osztályt értékeltek a betegek. Közülük a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Traumatológiai Klinikáját tartották a legjobbnak, amely az országos listán a 18. helyet szerezte meg. A megyei dobogóra került az egyetem idegsebészeti és neurológiai klinikája. Csongrád megyéből az egyetem reumatológiai tanszéke szerepelt a leggyengébben, amely a 224. helyen áll a kórházak országos ranglistáján. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az I-es kórház Kossuth Lajos sugárúti épületében nem az egyetem reumatológiai tanszéke, hanem az önkormányzati fenntartású városi kórház végzi a betegellátást, a látogatók pedig ezt, és nem a tanszéki munkát osztályozták.

Az intézmények között sok esetben századok, ezredek döntöttek a rangsorolásnál. A 2005-ös és a 2006-os voksolást összevetve sok érdekességre bukkantunk. Tavalyelőtt a makói kórház volt a megyei listavezető. A Maros-parti intézményt országosan a 31. helyre sorolták. 2005-ben a bőrgyógyászati klinika szerezte meg a második, a neurológiai klinika pedig a harmadik helyet szűkebb pátriánkban. A neurológia idén is megőrizte dobogós helyét. A reumatológiai tanszék viszont 2005-höz képest 178 helyet csúszott vissza, hiszen tavalyelőtt még a 46. helyen szerepelt az országos listán és negyediken a megyei rangsorban. A mostani megyei listavezető, a traumatológiai klinika viszont 183 helyet ugrott előre. Az egyetemi intézmény osztályzatai alapján az Év kórháza 2005-ös szavazásán országosan csak a 201. helyet, a megyében pedig csak a 18. helyet foglalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!