Szeged és környéke

2007.03.26. 16:19

Az állatvédőké az egy százalékok többsége

Nagyságrendekkel előzik meg az állatvédő egyesületek azokat az alapítványokat, amelyek a beteg gyerekek, felnőttek ellátásáért szeretnének többet tenni: négyszer annyi adóforint jut az Orpheus egyesületnek, mint az újszülött életmentő szolgálatnak.

Fekete Klára

Megdöbbentő, mégis igaz: 2006-ban a befizetett személyi jövedelemadó egy százalékából Csongrád megyében a legtöbb az állatvédő egyesületeknek jutott. Többszörös a különbség a beteg gyerekek, felnőttek gyógyulásáért küzdő alapítványoknak utalt összegek és az állatvédőknek szánt pénzek között.

A megyében a legtöbben a szegedi székhelyű Orpheus Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesületet támogatták mintegy 19 millió forinttal, a második helyen, csak kissé lemaradva a lapjaink által is támogatott Tappancs Alapítvány áll, 13 millió forinttal. A harmadik helyre szorult a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat öt és fél millió forinttal. Az Orpheus ennek az összegnek csaknem a négyszeresét kapta meg tavaly.

Hasonló a helyzet a megye második legnagyobb városában,
Hódmezővásárhelyen is: ott a Konrád Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület aratott, 2 millió 876 ezer forintot kaptak. Mint ahogy azt Szőke Kriszta, az egyesület elnöke elmondta, eddig 1107 kutyán és 270 macskán segítettek.

A másik egy százalék

Az önadózó magánszemélyek még május 21-éig gondolkodhatnak azon, kinek juttassák személyi jövedelemadójuk egy százalékát. Az adózók azonban további egy százalékról is rendelkezhetnek, mégpedig az egyházak javára. Tavaly a katolikus egyháznak például 2 milliárd 345 millió, a reformátusnak 765 millió, az evangélikus egyháznak 250 milliót utaltak magánszemélyek.

Megkérdeztük az Orpheus elnökét, Seres Zoltánt, mit gondol, minek köszönhetik a népszerűségüket. A civilben vállalkozó állatbarát elmondta, azért is kapnak ennyi felajánlást, mert országos egyesületként működnek. Egész Magyarország területén több mint egy évtizede foglalkoznak állatvédelemmel, jelentetnek meg kiadványokat, adnak tanácsokat.

Már lassan egy éve annak, hogy az Orpheus működteti a régi szegedi „sintértelepet" is: ebből úgynevezett ebrendészeti telepet hoztak létre, a különbséget a korábbi állapotokhoz képest zongorázni lehet. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy a bevételek meghatározó hányada az emberek adóforintjaiból származik, ezt az összeget egészítik ki a pályázatokon nyert források, és a tagdíjak.

Az Orpheus az APEH százas, országos toplistáján az előkelő 33. helyet szerezte meg. Ezen a százas listán mellesleg nem találunk szegedi gyermek- vagy egészségvédő szervezetet. Szegeden közel 630, Vásárhelyen 61 egyesületnek, alapítványnak ajánlhatjuk fel személyi jövedelemadónk egy százalékát. A szegediek közül mintegy kétszáz kedvezményezett egyesületnek alig jut több egy-kétszázezer forintnál az adónkból. Csak érdekességképpen: még a Vesebetegek Regionális Egyesülete is mindössze 319 ezer forintot kapott 2006-ban, a Vaszy Viktor Közcélú Alapítvány pedig a sor végén kullog 48 ezer 787 forinttal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!