Szeged és környéke

2007.04.03. 16:19

Kilényi Irma, Juhász Gyula titkára

Juhász Gyula hetven éve, 1937. április 6-án hunyt el. Élete utolsó húsz esztendejében, majd a halála után is egy nőtisztelőjének, Kilényi Irmának köszönhető, hogy a költő kéziratai, levelezése, fényképei fennmaradtak.

Menedzser, asszisztens, szerelem – mondanánk ma; titkárnő, kékharisnya, múzsa – találgatták hajdanán, miközben valószínűleg mind ráillett Kilényi Irma szerepére Juhász Gyula életében. 27 évesen 1918 őszén látta meg egy Klauzál téri népgyűlésen szónokolni a költőt, a Délmagyarország vezető publicistáját. Fellelkesült levélben ajánlotta magát a nyolc évvel idősebb Juhász Gyula szolgálatába. Onnantól fogva majd' húsz éven át viselte gondját a zaklatott idegállapotú költőnek, aki 1937 áprilisában Veronál-túladagolásban meghalt. Kilényi ezután a kultuszát ápolta.

Emlékezések

A költő halálának 70. évfordulója alkalmából a Roosevelt téri szobránál tegnap este koszorúztak, majd a Bartók művelődési központban a vers ünnepe kezdődött. A JATIK átriumában közösen rendezett emléktárlatot az egyetemi és a Somogyi-könyvtár, az egyetem Juhász Gyula pedagógusképző kara, valamint a Szegedi Tavaszi Fesztivál. Az április 25-éig megtekinthető kiállításon egyebek mellett ott vannak a Kilényi Irma jóvoltából fennmaradt emlékek Kukkonka Judit gondozásában.

Az agglegény poéta sokat köszönhetett az egyedülálló nőnek, aki gyűjtötte és rendszerezte a Juhász-relikviákat, kéziratokat, újságkivágatokat. Eltett minden fényképet, kötetillusztrációt, sajtóperiratot, orvosi szakvéleményeket. Fénymásoló híján kézzel másolta a költő levelezését, adminisztrált, előadóesteket szervezett, kiadókkal levelezett.

Milyen volt „Kilényi, a kedves titkár" – ahogyan a költő versében megörökítette az alakját? Aradról került egy szegedi lánynevelő intézetbe, majd kitanulta a látszerész és fényképész mesterséget. Barátnőjénél maradt a városban, hogy Juhász közelében lehessen. [namelink name="Péter László"], Juhász Gyula életművének kutatója művelt, eleven szellemű, jó humorú hölgynek festi le. Amikor 1944-ben barátnőjét deportálták, magára maradt, elkeseredésében selyemzsinórral követte költőjét a halálba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!