Szeged és környéke

2007.05.09. 16:19

Klinikai leépítés lenne az orvosság?

A súlyos pénzügyi gondok megoldásaként létszámleépítést javasolt az egészségügyi miniszter az orvosegyetemek klinikai központjainak. A szegedi orvoscentrum vezetője ennek ellenére bízik benne: a finanszírozási helyzet tárgyalással még orvosolható. Közben január óta folyamatosan fogynak a klinikai dolgozók.

Tombácz Róbert

A jelenlegi finanszírozás mellett augusztusban összeomolhat az ellátás ország négy, klinikákat működtető orvosegyetemi centrumában – jelentették be közös nyilatkozatban a közelmúltban az érintett intézmények vezetői. A miniszter a súlyos finanszírozási gondokra megoldásul azt ajánlotta a pécsi, szegedi, debreceni és pesti klinikai centrumvezetőknek: fogjanak létszámleépítésekbe.

– Mi változatlanul bízunk a finanszírozással kapcsolatos megállapodásban, ennek érdekében jelenleg is tárgyalunk a minisztériummal – fogalmazott szűkszavúan [namelink name="Mikó Tivadar"], a szegedi orvoscentrum elnöke. Hozzátette: csoportos létszámcsökkentés a szegedi klinikai központban jelenleg nincs napirenden, ha mégis erre kerülne sor, azt időben jelzik az érintetteknek.
Úgy tudjuk, az egészségügyi átalakítás kezdete, azaz év eleje óta mintegy száz munkatárstól voltak kénytelenek megválni a szegedi klinikákon.

Információink szerint többségük fiatal szakorvos, akiknek nem hosszabbították meg határozott idejű szerződését – noha nem dolgoztak rosszul, és munkájukra is szükség lenne. Közülük szinte mindenki elhagyta Szegedet, volt, aki már másnap munkába állhatott – Angliában. Több nyugdíjaskorú, tapasztalt szakdolgozót is elbocsátottak, hogy csökkentsék az intézmények kiadásait. Emellett pedig létszámstopot vezettek be.

– Több mint elképesztő, amit a minisztérium ajánl, hiszen a tömeges elbocsátások csak tovább rontanák a betegellátás helyzetét – vallja Ágoston Zsuzsa, az egyetem közalkalmazotti tanácsának elnöke. Mint mondta, felelőtlenség létszámleépítést javasolni, miközben a környező kórházak a finanszírozási gondok miatt sorra ellehetetlenülnek, a betegek ellátása így a szegedi klinikákra hárul.

Több orvos sérelmezi azt is: miközben az aktív betegellátásból elküldik az embereket, nő a nyugdíjaskorú, de továbbra is munkavállalói státusban lévő emeritus professzorok száma a klinikákon. Az elnök szerint a nyugdíjaskorú professzorokat egy elkülönített keretből fizetik, hiányuk pedig igencsak az oktatás rovására menne.

Ezek a felvetések inkább azt jelzik: az orvosok elbocsátástól való félelme az eddig természetesnek tartott megoldásokat is irritálóvá teszik. – Nem lehet már tovább húzni a srófot. A elbocsátások miatt a legfontosabbat, a klinikai tudástőkét vesztenénk el – hangsúlyozta az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!