Szeged és környéke

2007.11.09. 17:11

Nappal munkahely, éjjel zenekar

Szeged - Környezetük élelmiszer-ipari mérnökként, filozófiatanárként, az APEH főosztályvezetőjeként, illetve egy számítástechnikai cég üzletvezetőjeként ismeri őket. Háló Pál, Bajnóczi Sándor, Nagy Péter és Szalma Ernő – merthogy róluk van szó – foglalkozása más és más, a hobbijuk azonban azonos: valamennyien Szeged egy-egy ismert zenekarában játszanak.

Horváth Levente

– A környezetem egyáltalán nem tart csodabogárnak, pedig még az irodámban is tartok dobpadot, kottát és dobseprűt. Legalább egy órát mindennap püfölöm a dobokat. Lánygyermekeim is muzikálisak, mindketten zongoráztak, és a koncertjeinkre is eljárnak, akár külföldre is – árulta el a civilben élelmiszer-ipari mérnök [namelink name="Háló Pál"].

Dobpad az irodában

A Storyville Jazz Band zenekarvezetőjének 10-12 alkalmazottat foglalkoztató cége fagyasztott élelmiszereket gyárt. Az együttesben ugyan akad néhány profi zenész, aki a zenélésből keresi a kenyerét, de a legtöbbjük a civil foglalkozásából él. Akad közöttük kémikus, vízügyi szakember és vállalkozó is. A Storyville 1997-ben alakult Szegeden, tehetséges, fiatal muzsikusokból. Zenéjük az 1900–1920-as évek New Orleans-i hangulatát idézi. 1998 óta ők jelentik a házigazda zenekarát és egyben szervezőjét a Szegedi Szabadtéri Játékok dixie-fesztiváljának, ahol az elmúlt években a műfaj legelismertebb zenészei koncerteztek.

A legtöbb szegedi zenekarnak ugyanakkor egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy több ezer fős közönség előtt lépjen fel.

– Rétegzenét játszunk kisebb, de értő közönségnek, ezért kizárólag a zenélésből nem tudnánk megélni – vallotta meg a szegedi Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola filozófiatanára, Bajnóczi Sándor, a koncertjein balladai légkört teremtő Gőzerő folk-rock zenekar egyik alapító tagja.

A Storyville Jazz Band – a doboknál: [namelink name="Háló Pál"]. Fotó: Segesvári Csaba
A magyar–filozófia szakon végzett pedagógus korábban hét évig hegedült, manapság fuvolán, furulyán és töröksípon játszik. Zavarta, hogy hangolás közben állandóan elszakadtak a húrok, így a konzervatóriumba már fuvola szakra jelentkezett.

Filozófiatanár hangszere

– A SZIN-es koncertünkre jó néhány diákom eljött, de nem a jobb érdemjegy miatt. A zenészpalánták annak ellenére kikérik a véleményemet, hogy ők merőben más stílust képviselnek. Még a rapperek is meg szokták mutatni a dalszövegeiket, és arra is akadt példa, hogy az egyik hastáncos-fuvolás diákunk megkért, javítsam meg a hangszerét – beszélt a műfajokon túlmutató kollegialitásról a Gőzerő szövegírója és zeneszerzője, aki annak idején együtt muzsikált a Szeged Táncegyüttesnél a Gőzerő másik alapító tagjával, Szurdi Zsolttal. A filozófiatanár minden egyes percet élvez a színpadon: a közönséget kínai nyelvtudásával és mókás sapkáival is szórakoztatja.

[namelink name="Nagy Péter"] hétköznapjai korántsem a szórakozásról szólnak: a 48 esztendős férfi az APEH egyik főosztályvezetője, és mellette az egyetem jogi karán is oktat. Tagja volt a később sikert sikerre halmozó Hevesi Tamás vezette Névtelen Nullának, de a hírnév helyett a hivatást választotta. A szólógitáros azért nem szakadt el a zenéléstől, jelenleg két vasat is tart a tűzben: a Dollar Boys együttes vezetője, és a Riverside zenekar tagja. – Alig akad olyan ismerősöm, aki csak az egyik vagy a másik oldalamról ismer. A környezetem tisztában van a hivatásommal, és azt is tudják, hogy zenélek. Szóval nem igazán lepődnek meg, ha színpadon látnak.

Ez a kitétel Szalma Ernőre is igaz. Sőt a Volvox zenekar billentyűséről szinte kivétel nélkül minden ismerőse tudja, hogy zenél. Arra inkább rácsodálkoznak, hogy a civil életben számítástechnikai céget vezet.

A zene felhőtlen öröm

– Amióta az eszemet tudom, zenélek. Nyolcadikos ballagásomra kaptam a szüleimtől egy kétsoros elektromos orgonát, és 15 évesen már egy beatbandában játszottam – beszélt zenekari pályafutásának első állomásáról. A billentyűs 1992-ben csatlakozott a Volvoxhoz. Az első koncertjük után úgy tűnt, hogy szétszéled a csapat, de aztán összerázódtak – manapság nemcsak Szegeden, de az egész országban az egyik legsikeresebb funkyzenekarként tartják őket számon. És hogy Szalma Ernő számára mit jelent a zene?

– Felhőtlen örömöt, kikapcsolódást, feltöltődést. Kiutat a hétköznapok taposómalmából.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!