Szeged és környéke

2007.11.19. 18:45

Szúrás változó tarifákért

Szeged - A kötelező védőoltásokat ingyen kapjuk meg, az ajánlottaknál viszont nemcsak a több ezer forintos vakcinát, de a beadási díjat is ki kell fizetnünk. Hogy mennyibe kerül a szúrás, azt a háziorvos szabja meg – törvény ugyanis nem szabályozza.

Tombácz Róbert

Közismert, hogy számos betegség megelőzhető megfelelő védőoltásokkal. Ezek egy részét – az életkorhoz kötött kötelező oltásokat – „ingyen" kapjuk meg, többnyire még gyerekként. Ez azt jelenti, hogy az OEP nemcsak a vakcina árát, de a beadás díját is fizeti.

Sok olyan védőoltás létezik azonban, amit ugyan hasznos felvenni, de a biztosító az oltóanyag árának csak egy részét állja. Ha biztonságban akarjuk tudni magunkat például a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladással, az egzotikus üdülőhelyeken terjedő májgyulladással vagy éppen a tüdőgyulladással szemben, több ezer forintot hagyhatunk a patikában. Ha a védettséget a családra is szeretnénk kiterjeszteni, a költségek több tízezer forintra is rúghatnak. Ráadásul a legtöbb oltásból csak kettő-három ad biztos védelmet a fertőzéssel szemben. Ehhez jön még a beadás díja: a nem kötelező védőoltások ugyanis kívül esnek az egészségbiztosítás terhére elvégezhető szolgáltatások körén.


Bár az influenza elleni oltás nem kötelező, a szaktárca ennél módosította a törvényt. Ennek beadásáért ugyanis nem kérhet többet a háziorvos, mint a vakcina térítési díja. A többi ajánlott védőoltás beadási díjáról viszont semmiféle törvényi, rendeleti szabályozás nincs, azaz a háziorvos annyit kér érte, amennyit akar. A díjak széles skálán mozognak Szegeden. Információink szerint van, aki nem kér érte pénzt, másnál négyezer forint a tarifa.

– Alapvetően etikai kérdés, ki mennyit kér a nem kötelező védőoltások beadásáért. Nagy probléma, hogy ennek összegét nem határozták meg, szükség lenne a szabályozásra – vallja Kormányos Szilvia szegedi háziorvos, aki ezer forintot kér egy ilyen szúrásért.


– Nálam nem kell fizetni az ajánlott védőoltások beadásáért, mert többnyire a kötelezőkkel együtt ezt is elintézem – mondta el Kovács Julianna, bordányi házi gyermekorvos. A házi gyermekorvosok országos szakfelügyelő főorvosa szerint nagyon fontos, hogy a pácienst – illetve szüleit – előre tájékoztassák a tarifákról és a kötelező nyugtaadásról is. Ezek hiányában etikai, fegyelmi vizsgálat indítható az orvos ellen.

– Csak egy kamarai ajánlás létezik az injekciók beadásáról, ami szerint kétezer forintot kellene kérni érte. Mindegy, hogy nem kötelező védőoltásról vagy gyógyszerbeadásról van szó, az ajánlás szerint a tarifa egyforma – magyarázta Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta azonban: csupán ajánlásról van szó, amitől tetszés szerint eltérhetnek. A beavatkozásért viszont a háziorvos vállalja a felelősséget – ha például az oltással egyértelmű kapcsolatba hozható valamilyen szövődmény kialakulása. S mivel a biztosító nem fizet ezért az ellátásért, azt valaki másnak – a páciensnek – kell megtennie.

Toplisták

Szilárd András körzetében éves szinten influenzaoltásból kérnek legtöbbet a páciensek: szezononként nagyjából 100-200-at. A toplistán ezután következik a kullancs enkephalitis, a hepatitis és a tetanusz elleni védőoltás. Az általunk megkérdezett patikusok szerint téli szezonban az influenza-, tavasszal az enkephalitis oltás a legnépszerűbb, de nő az érdeklődés a HPV-vakcina iránt is. Ez a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírusok egy része ellen ad védettséget. Ára darabonként közel 30 ezer forint, és három kell belőle az immunitáshoz. Népszerűségét a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a méhnyakrák elleni küzdelem fontosságát felismerte a média, és egyre több szó esik róla a nyilvánosság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!