Szeged és környéke

2007.12.18. 18:13

Buda Ópusztaszerről Győrbe költözött

Ópusztaszer - A győri Xantus János Állatkert látogatóinak egyik kedvence lett Buda, a teve, amely korábban az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban élt.

Bakos András

A kétpúpú (Camelus bactrianus) a parkban az élő skanzen egyik „bútordarabja" volt: a jurtákkal együtt az volt a feladata, hogy élethűen mutassa be a honfoglaló magyarok mindennapjait. Bár a föltárt sírokból nem kerültek elő tevecsontok, a körképre a biztonság kedvéért mégis odafestette az ázsiai teherhordó jószágot Feszty Árpád, és valószínű is, hogy néhányat hoztak magukkal őseink.

Szeri Buda – még Ópusztaszeren. Győrben is népszerű. Fotó: nemzeti történeti emlékpark
Budát eredetileg a budapesti állatkerttől vette a park több mint öt éve, Ópusztaszeren kapta mellé a Szeri vezetéknevet. [namelink name="Horváth Gábor"], a park igazgatója azt mondta, az állatkert kereste meg őket, és ők szívesen eladták a jószágot, mert tudni lehetett, jobb helye lesz Győrben, mint az itteni karámban. Egy ilyen teve ára körülbelül félmillió forint.

– Nagyon szelíd, kézhez szokott állat, lehet vezetni, és a hely is tetszik neki – mondta [namelink name="Kapa Ágnes"], a győri állatkert sajtóreferense. Hozzátette: két tevekancájuk már korábban volt, igazából az ő kedvükért vásárolták Budát. És nem csalódtak benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!