Szeged és környéke

2008.08.15. 22:50

Ma van a balkezesek országos napja

Szeged - Hazánkban ez a harmadik alkalom, amit a „setéknek" szerveztek. Laluska Balázst és Tuczakov Szilvánát kérdeztük: ők hogyan boldogulnak a jobbkezes világban.

Kovács Kriszta

Julius Caesar, Leonardo, Napóleon, Beethoven, Einstein, Churchill, Marilyn Monroe, Bill Gates, Brad Pitt, Uri Geller. Tudják, mi a közös bennük? Az, hogy balkezesnek születtek.

Ma van az országos balkezes nap. Kiss Erzsébet, a magyarországi balkezesek egyesületének elnöke szerint szükség van arra, hogy „napjuk legyen".

– Mi vagyunk a legnagyobb kisebbség, a lakosság körülbelül 15 százaléka – magyarázta az elnök asszony. – A kiskori átszokatás beszédhibához, önértékelési problémákhoz és diszlexiához is vezethet. De még mindig találkozom olyan gyerekkel, akit jobbkezessé akarnak nevelni – tette hozzá.

Több a balkezes férfi, mint a nő – de a fotó nem ezt mutatja. Fotó: Karnok Csaba

Több a balkezes férfi, mint a nő – de a fotó nem ezt mutatja. Fotó: Karnok Csaba
– Az én szüleim örültek, amikor megtudták, hogy balkezes vagyok – mesélte [namelink name="Laluska Balázs"]. A Pick Szeged kézilabdacsapatának átlövője azt is elárulta, hogy „seteségéből" még sosem volt hátránya. – Szeretném, ha az én kisfiam is balkezes lenne, de úgy tűnik, hogy inkább a jobbat használja. Szerintem különlegesebb, ha valaki balos, mert kevesen vagyunk. Azért átszoktatni természetesen nem fogom – mosolygott Laluska.

Az eszközhasználat is problémás a fordított világban. Balkezes ollót már sok írószerboltban találni. A ritkább, bonyolultabb tárgyakhoz azonban nehéz hozzájutni. Ezért tanulják meg sokan a jobbkezes dolgok alkalmazását.

Bodó kétkezes

[namelink name="Bodó Imre"] jobboldali politikus mindkét kezét egyformán ügyesen használja. Azt mondta, azért, mert amikor autóvezetést oktatott, meg kellett tanulnia a váltót bal kézzel is használni. Ráadásul focizni csak ballal tud. Neje és lánya is „balos", emiatt azonban még nem volt konfliktus közöttük.

– Amikor írni tanultam, először tükörírással másoltam a számokat. Ezért eleinte csak a nullát és a nyolcast írtam normálisan – mesélte
[namelink name="Tuczakov Szilvána"]. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa később megtanult írni a jobb kezével is. Felnőttként kétkezessé vált, de ha kérdezik, „balosnak" mondja magát. – Manapság már készítenek kétkezes fegyvereket, de én még „jobbkezesen" tanultam lőni, amit a tárcserénél mindig át kellett vennem a másik kezembe. Ez időveszteséget jelentett. Ettől függetlenül több versenyen is jól szerepeltem – nevetett Szilvána.

Augustus Ceasar, Szent István, I. Erzsébet, Rembrandt, Gábor Dénes, Teller Ede és David Duchovny. Bennük az a közös, hogy mindannyian jobbkezesek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!