Szeged és környéke

2008.09.26. 23:42

Kamerákkal figyelnék 2009-től a közlekedőket

Szeged - Lapinformációk szerint kamerás figyelőrendszert szerel fel a jövő évtől a Nemzeti Közlekedési Hatóság a magyar utakon – ezzel kiszűrhetné az összes szabálytalankodót: a gyorshajtókat, a KRESZ-re fütyülő, külföldi kamionosokat vagy az autópályákat jogosulatlanul használó autósokat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a jövő évtől olyan informatikai rendszer kiépítését tervezi, amely kivétel nélkül kiszűrné a szabálytalankodókat a közutakon. Már nemcsak az autópályákat, a közutakat is kamerák figyelnék, s az információkat a hatóság adatfeldolgozó központjába küldenék, jóval hatékonyabbá téve a hatósági ellenőrzéseket.

A közúti közlekedési elektronikus ellenőrzési rendszert teljes egészében 2010-től működtetné az NKH, ám egy része már jövőre szolgálatba áll, a hatóságnak ugyanis 2009 januárjától át kell vennie a sztrádadíjfizetés ellenőrzését az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-től.

Havi 1,5 milliárdot hozhat

A kormány még nem döntött a központi informatikai rendszer fejlesztéséről, decemberig azonban eldől, megvalósul-e a 15-17 milliárd forintos beruházás, amely az autópályadíjak kényszerű befizetése, illetve a szabálytalankodó autósoktól beszedett büntetések révén havonta növekvő összegű – becslések szerint akár 1,5 milliárd forint – többletbevételhez juttathatja a költségvetést.

Már innentől befellegzik a magyar sztrádák hiányos ellenőrzését kihasználva ingyen furikázó külföldi kamionosoknak, az NKH ugyanis a tervek szerint januártól a határállomásokon elhelyezett kamerák képeit is megkapja – így kiderül, fizetett-e autópályadíjat a kilépni szándékozó jármű. A külföldi szabálytalankodók sem ússzák meg ezután: az NKH a szlovák, osztrák vagy román gépkocsik tulajdonosainak adataihoz is hozzáfér majd, ezzel könnyebben behajthatja a bírságokat.

A rendőrséggel és rendszerével együttműködő közlekedési hatóság kamerái – az autópályákon, főutakon vagy akár a városi utakon – a járművek sebességét és okmányainak érvényességét is ellenőrzik. A leolvasott rendszámok alapján például ellenőrzik majd a kamerák előtt elhaladó járművek műszaki érvényességét: többek között a lejárt forgalmival közlekedőket is kiszúrhatják így.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!