2009.03.22. 18:45
Termosz rejtheti a rumot
Szeged - A szabadban dolgozók a rumos teára esküsznek, a termosz forrón tartja, és rejti is a töményt, így kisebb a lebukás veszélye. Mások az irodájukhoz közeli presszóban – álcaként – kávéscsészében kapják a felest. Bár a legtöbb munkahelyen munkaidőben tilos az ivászat, a leleményesek megoldják a helyzetet.
Az emberi ötlettár szinte kimeríthetetlen, ha arról van szó, hogyan oldjuk meg munkaidőben az alkoholfogyasztást. A cégek nagy többségénél tilos az ivászat.
– Korábbi munkahelyemen nagyon szigorúan vették az italkérdést, szondázás nélkül fel sem vehettük a munkát. Akinél elszíneződött, azt azonnal hazaküldték, s ha volt második alkalom is, akkor felmondtak neki. Szerencsére találtam egy jobb helyet, a pénz is több, s a sör is belefér – árulta el Domonkos Sándor. A középkorú szegedi férfi magát rendszeres alkoholfogyasztónak tartja, ami annyit jelent nála, hogy napi 3-4 sör legurul a torkán. Felest csak esténként iszik, mert műszerészként napközben fontos neki a biztos kéz.
Az egyik szegedi iroda alkalmazottai úgy oldják meg a napközbeni szeszelést, hogy a közeli presszóban a pultossal egyezményes jelük van. A vodkát például kávéscsészében szolgálja fel nekik, a fehérbort pedig olyan pohárba önti, amiben a szőlőlevet és más üdítőt. Ugyanis az irodavezető néha váratlanul benyit, s megnézi, beosztottjai mit fogyasztanak. Távolabbi egységbe nem mehetnek, mert csak rövid időre hagyhatják ott a munkájukat.
Munkaidőben ugyan tilos a szeszfogyasztás, de a dolgozók határtalanul leleményesek.
Illusztráció: Segesvári Csaba
– Az emberiség egyik nagy találmánya a termosz. Nemcsak azért, mert hidegen vagy melegen tartja a bele töltött folyadékot, hanem jól takar is. Ezért munkába indulás előtt be is készítek magamnak egy adag rumos teát – osztotta meg praktikáját egy nevét el nem áruló vásárhelyi építőmunkás. Hasonlóan vélekedett erről egy makói férfi is, aki szintén rendszeresen magával viszi a termoszt dolgozni. Igaz, ő nem szereti a teát, ezért a rumot csak nagyon kis mennyiségben „rontja el" vele.
A szegedi Mars téren kora reggel nem csupán a pályaudvar forgalmas, hanem a közeli kiskocsmák, italmérések is. Az ingázók előszeretettel „kapnak be valamit", mielőtt buszra szállnának. Egyikük, aki a megyeszékhelyről Csongrádra jár át dolgozni, elmondta: a táv majd hatvan kilométer, s a lassú zötykölődés alatt kimegy belőle az a kis kommersz ital, amit előtte legördített.
Nehezen megy a repülés
Végeztek egy felmérést a repülőgép-pilóták közt, azt vizsgálták, mennyire befolyásolja munkavégzésük során őket az elfogyasztott alkohol mennyisége. Szimulátoron hajtottak végre rutinfeladatokat. Józanul a résztvevők 90 százaléka képes volt a hibátlan teljesítményre. Mikor szeszt ittak, s a véralkoholszintjük 0,10 gramm per 100 milliliter lett, 89 százalékuk hibázott. Tizennégy órával később, amikor az alkohol már kiürült a szervezetükből, még mindig 68 százalékuk vétett.