Szeged és környéke

2009.09.15. 10:28

Előállították Toroczkai esküvőjének vendégeit

Kübekháza - Megrongálták a Kübekháza közelében lévő hármashatár-jelet, a szerb és a román címert lefeszítették róla, és az Abigél Panzió halastavába dobták. A panzióban volt Toroczkai László lakodalma. Az egyik vendég beismerő vallomást tett.

Delmagyar.hu

Lefeszítették a szerb és a román címert a Kübekháza közelében lévő hármashatár-jelről. A bűncselekmény neve: határjelrongálás, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A gyanúsított már megvan, teljes beismerő vallomást tett. Az illető annak a társaságnak a tagja, amely szombaton Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökének lakodalmára gyűlt össze a kübekházi Abigél Panzióban.

Szenti Szabolcs rendőrségi sajtószóvivőtől megtudtuk: az esetről vasárnap értesítették a román határőrök a magyarokat, akik kora délután több embert kihallgattak a panzióból.

Tanúként hallgatták ki, és ujjnyomatot vettek a násznép több tagjától is, egyikükből estére gyanúsított lett.

Az Abigél Panzió halastava. Innen halászták ki a rendőrök a román és a szerb címert. Fotó: Schmidt Andrea

Az Abigél Panzió halastava. Innen halászták ki a rendőrök a román és a szerb címert.
Fotó: Schmidt Andrea

A rendőrség szerint a tanúk és a gyanúsított együttműködők voltak. Utóbbi annyira, hogy elárulta, hol vannak a címerek: a panzió halastavában. Ezeket a rendőrség meg is találta.

Határban közlekedő személyek

A határjelnél tegnap bennünket a rendőrség mint „határban közlekedő személyeket" igazoltatott. A Triplex Confinium egyik oldalán, az érintetlenül hagyott magyar címer alatt egy koszorút láttunk, amelynek szalagjain a Jobbik és a Nem, nem, soha! felirat olvasható.

Toroczkai László sürgető lapzártára hivatkozva (a Magyar Jelen főszerkesztője) megkeresésünkre közleményben reagált. Eszerint szombaton a templomi esküvő után „egy kübekházi panzióban" rendezték a lakodalmat, és a násznép egy része ott is aludt. Vasárnap arra ébredtek, hogy a rendőrök „feltűnően nagy erőkkel, számos rendőrautóval érkeztek a helyszínre. A panziót átkutatták, egy autóból még szagmintát is vettek, minket pedig beszállítottak a szegedi rendőrségre. Egy gépkocsit, ami már hazafelé tartott a lakodalomból, Szegeden tartóztattak fel, őket bilincsben állították elő, és fogdába tették. Egyértelműen kiderült, hogy magát az esküvőt is megfigyelhették, hiszen a rendőrök pontosan tudták, hogy a kocsiban ülők honnan jönnek."

Toroczkai állítása szerint estig a rendőrségen voltak, ahol mindenkit lefényképeztek, ujjlenyomatot és talplenyomatot vettek, illetve kihallgatták őket. A közlemény így folytatódik: „az obeliszk egyébként a trianoni békediktátum időpontját hirdeti nagy büszkén a senki földjén, a három ország találkozási pontján. Hogy egy határjel-rongálási ügyben miért kell a násznéphez tartozókat levetkőztetni, és a tetoválásukat lefényképezni, az rejtély."

A rejtélyt Márton István rendőr ezredes, megyei bűnügyi igazgató, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének helyettese oldotta fel. Elmondta: a vasárnap hajnali obeliszklátogatásnak a román határrendészek szemtanúi voltak, a társaságról személyleírást adtak. A fotókat azért készítették, hogy a román oldalon tartózkodó szemtanúknak meg tudják mutatni. Erre azonban a beismerő vallomás miatt végül nem volt szükség. A cipőtalpakat a helyszínen talált cipőnyomok miatt fotózták.

A Triplex Confiniumról a szerb és a román címert távolították el. A határjelrongálás bűncselekménynek számít. Fotó: Schmidt Andrea

A Triplex Confiniumról a szerb és a román címert távolították el. A határjelrongálás bűncselekménynek számít. Fotó: Schmidt Andrea
Az autót azért tartóztatták fel, mert a benne ülő négy személyre – három férfi, egy nő – ráillett a román határrendészek leírása. Őket bevitték a rendőrségre. A panzióból tanúként beidézettek pedig a saját autójukon mentek be. A négy személyt előállították – nem fogdában voltak, hanem előállító helyiségben. A panzióban a többieket tanúként hallgatták ki, a négy személyt kivéve más „nem volt kényszerintézkedés alá vonva", így Toroczkai László sem – közölte Márton István.

Romantikus Erőszak

A lakodalomban ott volt többek között Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak és a Hungarica zenekar énekese, illetve a Budaházy család egy közelebbről meg nem határozott tagja is. Toroczkainak egyébként ez a második házassága. Kübekházán a lakodalomról azt mondták, akkora tűzijáték kísérte, ami az operettfalu-gálán is ritka.

Korábban írtuk

Megrongálták a kübekháza közelében lévő magyar-szerb-román hármas-határ emlékművet, a Triplex Confiniumot.

A rongálást vasárnap délelőtt jelezték a román határőrök a magyar rendőröknek, a díszes határkőről letörték a szerb és a román címert. A rongálót még vasárnap késő este megtalálta a rendőrség - tudta meg a delmagyar.hu Szenti Szabolcs hadnagytól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

A román határőrök jelezték vasárnap, hogy a hármas-határnál található határkövet megrongálták és arról a két szomszédos ország címerét eltávolították.

A rendőrség büntetőeljárást indított, még vasárnap kora délután több tanút hallgattak ki, illetve tovább kutattak az eltűnt címerek után. Így jutottak el a közeli panzióba is. Ott újabb tanukat hallgattak ki, ujjlenyomatokat is vettek, így a késő esti órában már sikerült azonosítaniuk azt a férfit, akit az emlékmű megrongálásával gyanúsítanak - mondta a szóvivő.

A gyanúsított férfi végül megmutatta a rendőröknek azt a helyet, ahol a panzió tavába dobta a két lefeszített címert, amelyeket a rendőrök meg is találták. A férfi miután előállították és rabosították a rendőrök kihallgatása után már szabadon engedték. Tette bűncselekménynek minősül, akár egy év szabadságvesztéssel is büntethető.

A delmagyar.hu úgy tudja: az szóban forgó panzió az Abigél hotel. Információnk szerint szombaton tartotta esküvőjét a panzióban Toroczkai László. Az Abigél hotelben pihent a násznép is, ahonnan vasárnap kora délután egy főt előállítottak, ujjlenyomatokat vettek tőle. Rongáslással gyanúsítják.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!