Szeged és környéke

2009.12.14. 20:03

Felderítetlen megyei gyilkossági esetek

Szeged - Az 1997-es szegedi autórobbantás, a makói kettős gyilkosság, egy szentesi vállalkozó és sofőrje megölésének története és egy domaszéki nyugdíjas tragédiája is szerepel az elmúlt húsz év felderítetlen emberöléseit tárgyaló könyvben. A Rejtőzködő gyilkosok szerzője lapunk archívumából is dolgozott.

Munkatársunktól

A szociográfiákat, riportokat író Hardi Péter 39 olyan megoldatlan emberölési ügyet vett elő, amely még nem évült el. A Rejtőzködő gyilkosok című könyvben nem egyszerűen az aktákat porolta le, újra beszélt több érintettel, átnézte az újságok tudósításait – többek között lapunk cikkeit is. A bemutatott ügyek között szerepel az 1997. november 2-i, szegedi, József Attila sugárúti autórobbantás, amelyben Németh Zoltán meghalt, utasai maradandó sérülést szenvedtek. Az 1994. szeptember 13-án meggyilkolt szentesi vállalkozó, Lakatos Gusztáv és sofőrje, Mankovics István ügyével is foglalkozik a könyv. Feldolgozza a 2002. július 10-én meggyilkolt domaszéki nyugdíjas, Bezdán Imréné esetét, és a 2004. november 16-án Makón történt gyilkosságot, amikor a 77 éves Tóth-Kása Lászlónét és lányát, Évát ölte meg valaki.

A szerző megkérdezi a történtekről, a nyomozások kudarcának okairól Kovács Lajos rendőr ezredest, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyugdíjas osztályvezetőjét. A felderítetlen ügyekre specializálódott nyomozó jelenléte a könyvben azért izgalmas, mert a rendőrök az ilyen történeteket nem tekintik lezártnak, akkor is gondolkodnak rajtuk, amikor már elévültek. Közben az is kiderül: Kovács családjában is történt gyilkosság.

Az elmúlt húsz évben viszonylag eredményesen dolgoztak a nyomozók: évente átlagosan 200 gyilkosság történik Magyarországon, s ezek közül csak ötnek a tettesét nem sikerül megtalálni. De annak az öt áldozatnak a hozzátartozóit nem vigasztalja a jó statisztika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!