Szeged és környéke

2010.10.20. 22:59

Koszorúk a Mars téri piacon

Szeged - Ha javul az idő, holnapra várják a kereskedők az első nagyobb halottak napi vevőrohamot, mert szombaton minden piac és bolt zárva lesz. A mécses- és koszorúárak mindenütt a régiek, várhatóan csak a krizantémok drágulnak a jövő héten.

Dombai Tünde

– Eddig a héten az eső mosta el a boltot, szombaton meg az ünnepnap tesz nekünk keresztbe, mert zárva lesz a piac – hallottuk Kónya Istvánnétól a Mars téri krizantémok között. Az asszony a holnapi erősebb forgalomban bízik, a vasárnapot megint gyengébbnek becsüli. Talán segít, hogy a jövő hét végén, még november 1-jén is nyitva lesznek. – Nyolc éve tartjuk az árakat, nem emelünk, különben nem viszik a virágot – tárja szét a karját. 250 forint nála egy cserepes krizantém, a csokros 350, de egy hét múlva, ahogy közeledik a halottak napi utolsó roham, próbál drágítani.

A koszorúárusoknak kialakított soron Kovács Zsolt azt mondja: 4–5 éve nem moccannak az áraik, holott az alapanyagokat duplaannyiért szerzik be, mint korábban. Tobozkoszorúkat kínál 300 és 1350 forint között, mohásat 450 és 950 között mutat, a selyemköltemények 650 és 2200 között változnak, 4300-ért igazi csodákat ajánl vessző-, faháncs- és juharfatermés-dekorációval. Az Anna csarnokban hasonlóak az árak, de ott – az átalakítás és költözések után – keresni kell a koszorú- és mécsesárusokat. Tóth Istvánné a külső asztalról húzódott be fedél alá, az új próbálkozó, a kecskési Kanalas-üzlet meg egy nőiruha-bolt táblája alatt árul. Mécseseket a kis műnyag poharastól a nagy üvegburás lámpásig tartanak polcaikon, találni egyszerűt, kicsit 65 forintért és nagyméretű bronzutánzatot 800-ért.

A virágosok holnapra várják a rohamot. Fotó: Karnok Csaba

A virágosok holnapra várják a rohamot.
Fotó: Karnok Csaba

Nem emelt árat a belvárosi virágüzlet sem, de náluk a vevők egyelőre csak „kóstolgatják" a kínálatot. Igényes zöldmoha-alappal, fagyálló kövirózsával, valamint kreatívan beültetett tálakkal, szív- és keresztformával igyekeznek hódítani. A jövő héten élő virágokból kötött sírdíszekkel spékelik a felhozatalt. Az önkormányzati Belvárosi temetőben is lehet virágot, koszorút venni. A benti üzletben a műanyag koszorú kiment a divatból, sokan keresik a 750 és 1500 forint közötti tobozos megoldásokat. A selyem- és száraz virágot kombinálva kötik, az élő virágból készült fenyőkoszorút pedig a nagyfejű krizantémok száma alapján lehet kérni, mert annak már most is 400 forint szála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!