Szeged és környéke

2011.01.17. 20:54

Megasztár, X-Faktor: több száz ezres órabér

Csongrád megye - Nem rossz üzlet tehetségkutatón feltűnt énekesnek lenni: a kezdő „sztárok" fél óra hakniért átlagosan 150 ezer forintot kérnek. Bár a fellépési díj üzleti titoknak minősül, az interneten bárki számára hozzáférhető az adat, így megkértük a megyei énekeseket, beszéljenek fizetésükről.

Timár Kriszta

Az egyik internetes portál a napokban közzétett egy listát a Megasztár és az X-Faktor döntőseinek „áráról", vagyis arról, mennyiért vállalnak egy félórás félplayback műsort. Az összeállításból kiderül: a TV2 énekesei valamivel jobban keresnek, mint a konkurencia, és attól függően, hogy hányadik helyen végeztek, 80 és 180 ezer forint közötti összeget kérnek, amelyhez még az útiköltség és az áfa is hozzájön.

A közölt adatok szerint a legolcsóbb énekes a szegedi [namelink name="Varga J. Bernadett,"] aki elsőként esett ki a Megasztár idei döntőjéből. Azért, hogy ő egy zenei alapra élőben énekeljen fél órán keresztül, a megrendelőnek 80 ezer forint plusz áfát kell fizetnie, amellett, hogy állja az útiköltséget. Gusztos Bencéért 120 ezer plusz áfát kér az énekeseket közvetítő rendezvényszervező cég. Szerettük volna a fiataloktól megtudni, ebből mennyi az, ami az ő zsebükbe kerül, Detti azonban estig dolgozott, így nem tudott velünk lapzártánkig beszélni, Bence pedig azt mondta: erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni.

Fotó: TV2

Lakatos Krisztián elárulta: egy 45 perces félplayback műsor nagyjából 180 ezer forintbe kerül.
Fotó: Segesvári Csaba

– A TV2-nek van egy fix százaléka, ami ebből lejön, minden más azonban helyzetfüggő. Ez az ár ugyanis nincs kőbe vésve, hiszen például egy iskolai koncerten ilyen összeget biztosan nem lehet elkérni.

A szegedi diák hozzátette, megkeresett pénzét most szüleinek adja, de azt látja: hosszú távon meg lehet élni az éneklésből – főleg úgy, ahogy ő tervezi: zenekarral.

Az összeállításban nem szerepelt a szentesi–csongrádi Fivérek együttes, ezért felhívtuk Seres Antit, hogy az ő fellépti díjukról is érdeklődjünk. Ő ennyit mondott: fogalma sincs.

Fotó: TV2

Fivérek-koncert Szentesen. Az ár szempontjából nem mindegy, hogy falunapon vagy exkluzív, zárkörű partin énekelnek.
Fotó: Frank Yvette

– Most folynak még a tárgyalások, amelyeken egyelőre csak a háromfős, félplayback produkció került szóba, a hétfős, élő koncert például nem. Ráadásul nagyon szeretnénk, ha a kis fellépésekre is velünk jöhetne a dobosunk, szóval meglehetősen képlékeny ez a dolog – mondta az együttes frontembere, majd menedzserükhöz irányított bennünket. Sárdi Mariann viszont nem adott információt arról, milyen összeg szerepel a kiajánlásokban a Fivérek neve mellett.

– Ez üzleti titok, és a többi művész nevében is kikérem magamnak, hogy ilyen adat nyilvánosságra került – mondta. Annyit azonban hozzátett: a fellépések ára eseményfüggő, hiszen nem ugyanazt a pénzt kérik egy falunap szervezőitől és egy exkluzív, zártkörű parti rendezőitől. – Ebben a világban nincs fix ár, a művészeim nem beárazható termékek – fogalmazott.

Fotó: TV2

Gusztos Bencéért 120 ezer plusz áfát kér az énekeseket közvetítő cég. Az nem derült ki pontosan, ebből ő maga mennyit kap.
Fotó: TV 2

[namelink name="Lakatos Krisztián"] viszont semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a fizetéséről érdeklődünk. A szving magyarországi képviselője 2008-ban harmadik lett a Megasztár 4-ben. A szegedi énekes azt mondja: szerencsés műfajhoz nyúlt, így az átlagosnál jobban tud keresni.

– Osztályon felüli zenei stílust képviselek, amelyre van is fizetőképes kereslet – fogalmazott. – Zömmel bálokba, állófogadásokra, kongresszusokra hívnak, amelyeken egy 45 perces félplayback műsor nagyjából 180 ezer forintba kerül. De ennek sokszorosa is lehet az ár, ha például zenekar is kísér. Mivel sok felkérésem van, nem panaszkodhatok
– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!