Szeged és környéke

2011.11.14. 20:30

Félmilliárdból újul meg a bűzlő holtág

Szeged - Együtt adott be pályázatot az önkormányzat és az Atikövizig a gyálai Holt-Tisza rehabilitációjára. Az ország egyik legnagyobb holtága több mint félmilliárd forintból újulhat meg. Tanösvényt is terveznek mellé.

Bobkó Anna

– Közel 530 millió forintból újulhat meg a Gyálai Holt-Tisza. A közgyűlés szeptemberben döntött: a város támogatja az Atikövizig pályázatát. A kivitelezés 2015-re valósulhat meg – mondta el lapunknak Solymos László alpolgármester.

Igazi víziparadicsom jöhet létre a most még bűzlő Holt-Tiszán, ha megvalósulnak a fejlesztések. Fotó: Frank Yvette

Igazi víziparadicsom jöhet létre a most még bűzlő Holt-Tiszán,
ha megvalósulnak a fejlesztések. Fotó: Frank Yvette

A gyálai holtág évtizedek óta bűzölög. A '60-as évek előtt strandot üzemeltettek a Hattyastelep melletti szakaszon, később azonban ide engedték a város, a konzerv- és kábelgyár, valamint a vágóhíd szennyvizét – egészen a 80-as évek elejéig. A mederben emiatt egy-másfél méter mély iszapréteg alakult ki. Tetézi a bajt, hogy a közeli üvegházas növénytermesztéssel foglalkozó cég termálvize is ide jut, és a közeli kiskertek szikkasztóiból is kerül víz a talajon keresztül a Holt-Tiszába. Olvasóink a közelmúltban ismét jelezték: bűzt éreznek errefelé.

Gazdag növény- és állatvilág

A Szentmihály, Hattyastelep és Gyálarét mellett húzódó gyálai Holt-Tisza az ország egyik legnagyobb holtága – a folyószabályozás eredményeként jött létre. Teljes területe 160 hektár, víztérfogata 4,25 millió köbméter. Gazdag állat- és növényvilága jól reprezentálja az egykori folyó menti élővilágot.

A holtág kezelője, a projektgazda Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv felhívására nyújtotta be pályázatát a projekt előkészítő szakaszának megvalósítására. Az iszapot is vizsgálták, és kiderült: rossz minőségű és káros a víz élővilágára. Ezért a holtág szakaszos víztelenítése mellett szárazkotrással kell eltávolítani ezt az anyagot. A munkák megkezdése előtt az ott élő állatokat a kivitelezés időszakára áttelepítik. A rehabilitáció célja a jó ökológiai állapot elérése. Növelnék a biológiai sokféleséget, visszaállítanák a természetes folyásirányt úgy, hogy a holtág teljes, 18 kilométert meghaladó szakaszát összekapcsolnák. A megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlást is biztosítanák a hullámtéri csatornán és a hattyasi szivattyútelepen keresztül.

Öt ökoszigetet alakítanak ki a területen, hogy biztosítsák a védett fajok életterét. Nádas élőhelyek létrehozását is tervezik. A holtág hattyasi szakaszán magas a part, ezt kihasználva ökológiai megfigyelő- és látogatóközpont kialakítása is szerepel a tervek között a beruházás későbbi ütemeiben. A holtág bal partján 1,2 kilométer hosszúságban tanösvényt terveznek. – Amennyiben a beadott pályázatot pozitívan bírálják el, a rehabilitáció előkészítésére több mint 20 millió forint támogatást kap az igazgatóságunk – tájékoztatta lapunkat Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!