Szeged és környéke

2012.03.13. 16:25

Zombori Istvánnak adott igazat a bíróság

Szeged - Megnyerte a fegyelmi ügye miatt indított munkaügyi pert Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum tavaly nyugdíjba küldött igazgatója. A szegedi történész nem kér kártérítést. Örül annak, hogy a múzeum kikerült a megyei önkormányzat és Magyar Anna elnök fennhatósága alól.

Bakos András

A szegedi megyeháza előtt jelentette be kedd délelőtt [namelink name="Zombori István"], hogy igazságot szolgáltatott neki a munkaügyi bíróság. A történész a Móra Ferenc Múzeum igazgatója volt, amikor tavaly március 25-én fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene [namelink name="Magyar Anna"], az intézményt akkoriban fenntartó Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Áprilisban elkezdődött és lezajlott a vizsgálat, tartottak három tárgyalást. Közben április 15-ével azonnali hatállyal nyugdíjba küldték Zomborit. A képviselők május 27-én fegyelmi tanácsként úgy döntöttek, megszüntetik az eljárást. A Magyar Anna által fel is olvasott határozat azonban 9 pontban sorolta fel, hogy az igazgató vétkes kötelezettségszegést követett el, amikor például engedély nélkül végeztetett építkezéseket az intézményben – azaz gipszkarton-falak segítségével irodákat alakított ki az autópálya-ásatásokra fölvett embereknek. A gipszkarton-gate a közgyűlés részéről azzal a következtetéssel zárult, hogy Zombori bűnös, de nem lehet elmarasztalni, mert már nem dolgozik a múzeumban.

Zombori az alperes székháza előtt. Nem hagyta annyiban, és győzött.

Zombori az alperes székháza előtt. Nem hagyta annyiban, és győzött.

– Ez nem volt igaz. Nekem a múzeum volt az első és egyetlen munkahelyem, csaknem negyven évig dolgoztam ott, tehát közalkalmazottként 8 hónap felmondási idő járt a törvény szerint.

December 15-én szűnt csak meg a munkaviszonyom, így ha ők súlyos kötelezettségszegést állapítottak meg, valamilyen fegyelmi büntetést kellett volna kiszabniuk, például elbocsátani – mondta most Zombori. – Ám Magyar Anna, akinek ez személyes ügye volt, beérte azzal, hogy leminősítettek. Ez kárt okozott nekem, erkölcsileg, szakmai és tudományos tevékenységemben is. Azt kértem a munkaügyi bíróságtól: állapítsa meg, törvénysértő volt az eljárás és ez a 9 pont. Több tárgyalást is tartottak, az ítélet szerint a bíróság teljes egészében osztja álláspontomat – megsemmisítette a megyei közgyűlés határozatát, a 9 ponttal együtt. Kimondta, törvényt sértett a közgyűlés, amikor a május 5-i fegyelmi jegyzőkönyvben nem tüntette föl, jelen vagyok én is; amikor egy nappal az egyik tárgyalás előtt értesítettek az időpontról, és azt is kiemelte a bíróság, hogy az egész eljárás során egyszer sem szólalhattam meg. Az ítélet a perköltség viselésére kötelezte az alperest. Ez néhány tízezer forint.

Zombori nem indít polgári pert, és nem kér, nem is kért anyagi kártérítést. Nem akar visszamenni a múzeumba, elégedett könyvkiadói, szerkesztői és tanári munkájával. Csupán erkölcsi igazságtételt akart, ezt pedig megkapta. Az ítélet már januárban megszületett, azért csak most állt a nyilvánosság elé, mert megvárta, hogy jogerőre emelkedjen. Ez – fellebbezés híján – megtörtént.

– Az is elégtétel a számomra, hogy a múzeum időközben kikerült a megyei közgyűlés fennhatósága alól. A megyei kormányhivatal vezetése a garancia arra, hogy a múzeum sorsa jóra fordul. Szurkolok egykori munkahelyemnek – mondta Zombori.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!