Szeged és környéke

2012.05.29. 10:28

Az alvilág ellen harcol Hádész

Röszke - Az alvilág uráról kapta nevét, mégis a rosszfiúk ellen harcol a 4 éves Hádész. A holland-belga juhász keverék az ország legjobb robbanószerkezet-kereső kutyája lett.

Kiss Gábor Gergő

Nem rendelkezik görög felmenőkkel Hádész, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség robbanóanyag-keresésre kiképzett kutyája. A 4 éves fekete eb holland-belga juhász keverék, nevét mégis az alvilág istenéről kapta a görög mitológia után. – Ránéztem, és egyszerűen Hádésznak kellett elneveznem. A belügyminisztérium által adott korábbi hívóneve Lakk volt – mondta a kutya gazdája, Bálint Péter zászlós.

Eb és gazdája egy 6 napos megmérettetésen vett részt nemrégiben Dunakeszin. Robbanóanyag-kereső kategóriában indultak, ahol egy gépjárművet kellett alaposan átvizsgálnia a képzett kutyának. 15 perc állt a rendelkezésére, de Hádész 5 perc alatt kiszagolta a robbanószert, ezzel megelőzve 9 vetélytársát, köztük a honvédség tűzszerészeinek keresőkutyáját. Hádészt kifejezetten robbanószerkezet keresésére képezték ki: kiskorában ragyogó ösztönei miatt 360 ezer forintot ért, de ára a kiképzés után tovább növekedett. Bálint Péterhez 1 éves korában került, azóta együtt teljesítenek szolgálatot a röszkei határátkelőnél. – Bombát élesben szerencsére még nem kellett kiszagolnia, de számos elrejtetett pirotechnikai eszközt fedezett már fel – mesélte a zászlós. Február közepén a kutyának még ennél is nagyobb fogása volt: szimatának köszönhetően a röszkei határrendészek 7 lőfegyvert foglaltak le egy autóbuszban; 4 pisztolyt cipóba sütve próbáltak átcsempészni a határon.

A szagazonosító kutyákat Csongrád megyében a szeged- baktói bázison is tréningezik: a tanulás segédeszközei a kolbász és az Ágnes pelenka – ebbe ivódva hosszú éveken keresztül megmarad a bűncselekmények helyszínén rögzített szagminta –, amelyet ma már kifejezetten a rendőrség kedvéért gyártanak. A legnehezebb a szagazonosító és a nyomkövető kutyák kiképzése. A keresőebeké könnyebb feladat, amelyek robbanóanyagra vagy kábítószerre specializálódtak. Ha ugyanis a rendőrök leállítanak egy autót, és a keresés közben a kutya elfárad, nyugodtan pihentethetik, vagy hozhatnak egy másikat helyette; a gyanús kocsit úgysem engedik tovább. A szag a bűntény helyszínén azonban gyorsan illan, ezért nagyobb fegyelem és kitartás kell a kutyától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!