Szeged és környéke

2012.09.16. 18:09

Alkalmi munka a válságban: 500 forint alá estek a feketeórabérek

Csongrád megye - Vízválasztó 2008 a feketegazdaságban is: a válság előtti évekhez képest szinte fél áron is elvállalják a háztartási kisegítő munkákat és a gyerekfelügyeletet a rászorulók. Úgy tudjuk, a mezőgazdaságban is alig fizetnek a nehéz idénymunkáért.

Munkatársunktól

– A válság előtt bébiszitterkedtem, de csak esténként, mert napközben dolgoztam – mesélte Edit, aki ma már 2 gyermekes családanya. – Óránként 800–1000, több gyereknél 1200 forint volt az órabérem, és 11 óra után kifizették a taxit. Jól végeztem a munkámat, szinte kézről kézre adtak a szülők. Nemrégiben egyetemista húgomnak is ajánlottam, próbáljon meg egy kis pénzt keresni gyerekfelügyelettel, de egy idő után feladta. Legfeljebb 500 forintot kapott a máskülönben tehetősnek tűnő házaspároktól, nagyon ritkán hívták, taxira pedig nem adtak pénzt. Volt, hogy alkudoztak az áron, amikor korábban hazajöttek.

Alkalmi munka törvényesen

2010-ben szűnt meg az alkalmi munkavállalók kék könyve, azóta interneten, telefonon jelentik be a munkásokat legfeljebb évi 120 napra. A mezőgazdasági idénymunkások után napi 500, más területeken napi 1000 forint a munkáltatót terhelő járulék. A háztartási alkalmazott után azonban sem adót, sem járulékot nem kell fizetni, viszont minden hónapban a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni az azt végző személy, valamint a neki munkát adó adatait. Minden egyes havi bejelentés alkalmával 1000 forint a regisztrációs díj. 

 Válság előtti szinten ragadtak le a lépcsőházak heti egyszeri takarításáért elkérhető összegek is. A legtöbb városi társasháznak bejáratott takarítónője van, akinek lakásonként és havonta 500–600 forintot fizetnek a családok. Minél nagyobb a lakásszám, annál kisebb az egy főre eső havi fix. Ha egy házban 10 lakás van, akkor a havi négyszeri felmosásért és egyebekért 5–6 ezer forint jöhetne össze. De amíg 2008 előtt általában kifizették a lakók a díjat, ma 10 lakásból legalább 3 egy fillért sem ad. A takarítónő pedig nem reklamál, és árat sem mer emelni.

Megnéztük a hirdetéseket is a Csongrád megyei portálokon: „Fiatal, jó fizikumú férfi bármilyen munkát elvállalna 500 forintos órabérért" – hirdette magát egy férfi. Egy másik munkanélküli orvosi rendelőben asszisztensi munkát keresett: óránként 600 forintot kért. Bejárónőre 500–800 forintos, ápolásra, idősgondozásra általában 500 forintot szánnának az alkalmi munkást keresők. Ezek – tisztelet a kivételnek – be nem jelentett munkák.

A mezőgazdaságban a legrosszabb a helyzet: azok a gazdák, akiknél kicsi a lebukás kockázata – a messzi tanyákon, vagy a kis gazdaságokban –, szinte éhbérért, óránként 300 forintért is dolgoztatnak kiszolgáltatott embereket.

Tízszeres pénz Dániában
Tavasszal Szegeden, a munkaügyi központban dánok toboroztak munkásokat eper-, málna- és borsószedésre. Nem titkolták: nehéz fizikai munkáról van szó, az órabér 16–17 euró, körülbelül 5000 forint. Igaz, teljesítményhez is kötött a bérezés: a szüretelők általában 12–20 kilót szednek le. Azt is tudatták: nem tisztán 5000 forintról van szó óránként, hiszen az összegből levonnak adót, járulékot, és a szállás sem ingyenes. Aki már volt ilyen munkán, állította: heti 70 ezret keresett meg nettóban. De hogy miért nem tolong Dániában fél Magyarország, annak az az oka, hogy elvárják a közepes szintű angol nyelvtudást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!