Szeged és környéke

2012.12.18. 15:56

Folytatódtak a diáktüntetések

Szeged - Másodjára is tüntettek a szegedi gimnazisták a héten. Kedd délután az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) és a bölcsészkar közötti ligetben közel 100 középiskolás gyűlt össze. Csongrádon és Szentesen is az utcára vonultak a fiatalok.

Horváth Attila

Kedd délután az SZTE Bölcsészettudományi Karának Egyetem utcai épülete és a TIK közötti ligetet vették birtokukba a diákok. A felsőoktatás átalakítása ellen irányuló akcióra az előzetes várakozásokhoz képest jóval kevesebben, körülbelül 100-an jöttek el, legtöbben a Déri Miksa, a Gábor Dénes, a Tömörkény István, a Dugonics András illetve a Deák Ferenc iskola diákjai.

Folytatódtak a diáktüntetések. Fotó: Schmidt Andrea - galéria


Balkó Mácsai Szabolcs, a Gábor Dénes Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tanulója, főszervező beszédében kitért arra, hogy, nem attól magasabb a felsőoktatás színvonala, ha gazdagok tanulhatnak benne. Hangsúlyozta, addig folytatják a megmozdulásokat országszerte, amíg el nem érik céljukat, azaz amíg a kormány vissza nem vonja a felsőoktatás szétverésére vonatkozó elképzeléseit. Gábor Bence, a Dugonics András Piarista Gimnázium diákja Ady Endre, Hadak útja című verséből olvasott fel. Rövid beszédet tartott Juhász Tamás, a hallgatói önkormányzat egyik képviselője. A MiértHallgatók is megjelentek, de ők ezúttal nem szólaltak fel. A diákok kijelentették, szerdán folytatják a tüntetéseket. 

Folytatódtak a diáktüntetések. Fotó: Schmidt Andrea  - galéria

Szegeden délután 2 órától több középiskola előtt negyedórás néma csenddel fejezik ki nemtetszésüket a diákok. Ezután 3 órától a TIK elé várnak mindenkit a MiértHallgatók egy városi sétára. 4.30-tól a Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete előtt demonstrálnak a gimnazisták, az egyetemisták és állítólag több oktató is jelezte részvételét.


Oktatók is. 18 egyetemi oktató, köztük több tanszékvezető írta alá az Oktatói Hálózat Bölcsésztagozatának alapító nyilatkozatát kedden. Ebben kifejezték, hogy egyetértenek a hallgatói érdekképviseletek által megfogalmazott 5+1 ponttal, és a kölcsönös együttműködésben bízva támogatásukról biztosítják a felsőoktatásra vonatkozó hallgatói törekvéseket. – A kulturális értékek iránt felelősséget érző közösségként növekvő aggodalommal figyeljük a helyi és országos kulturális élet értékteremtő helyszíneinek politikai kisajátítását, valamint az oktatási intézmények (általános iskolák, középiskolák, egyetemek) központosítását – áll a nyilatkozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!