Szeged és környéke

2013.01.13. 21:25

Nélkülük tárgyaltak - tiltakoznak

Szeged - Haladéktalanul kezdjen nyilvános tárgyalásokat az összes felsőoktatási szereplőt képviselő Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és felejtse el a kirekesztő szemléletet – követelik lapunkhoz is eljuttatott levelükben a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének egyetemi szervezete, az Oktatói Hálózat szegedi tagjai és a MiértHallgatók csoportja.

Munkatársunktól

A tiltakozás oka: pénteken [namelink name="Balogh Zoltán"] emberierőforrás-miniszter tárgyalt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökével, olyan témákról is, amelyek – írják a mostani levél aláírói – „nem vagy nem kizárólag a hallgatói képviselet kompetenciájába tartoznak (például az egyetemek alkotmányosan rögzített autonómiája, a rektorok választása és az intézmények általános finanszírozása, az államilag nem finanszírozott 16 képzés ügye)." Leszögezik: elfogadhatatlannak tartják, hogy „az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumot megkerülve történt a tárgyalás, és hogy a HÖOK nem segíti elő a közös álláspont kialakítását, annak ellenére, hogy többször ígéretet tett erre".

A tiltakozók bíznak abban, hogy az OFEF-fel is tárgyal a miniszter, és hogy a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának tagjai „is átérzik a felelősségüket a fentiek közvetítésében és érvényesítésében, különösen abban a kilátástalannak tűnő gazdasági helyzetben, amelybe a Szegedi Tudományegyetem a legújabb, január 11-én nyilvánosságra került adatok szerint 4,2 milliárdos elvonás következtében került". Leszögezik: a túlélésre csak akkor lesz lehetőség, ha minden érintett a „semmit rólunk nélkülünk" elvét vallja.

A teljes közleményt innen tudja pdf-fájlban letölteni. >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!