Szeged és környéke

2013.03.28. 14:27

Armel Operaverseny: idén hallgatói zsűri is ad díjakat

Az áprilisi budapesti és párizsi első fordulókkal hamarosan megkezdődik az idei Armel-operaverseny. A nemzetközi fesztivált hatodik alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzeti Színházban október 6-a és 19-e között. Oedipus rextől az űrutazó Lajka kutyáig változatos az idei kínálat.

Munkatársunktól

Különleges „váltóév" az idei a 2008-ban indult Armel-operaverseny történetében: egyszerre két fesztivál, a 2013-as és a 2014-es 10 produkciójának 20 versenyszerepére keresnek most énekeseket. [namelink name="Havas Ágnes"] fesztiváligazgató, az Armel Produkció vezetője Budapesten, a Lengyel Intézetben sajtótájékoztatón elmondta, erre azért van szükség, mert bebizonyosodott: túl kevés az a néhány hónap, ami a májusi középdöntő és az ősz eleji bemutató között a főszerepek megtanulására rendelkezésre áll. Ezért 2014- től az elő- és középdöntőn már a következő évi fesztivál főszereplőit keresik. Idén pedig megduplázzák meg az első két fordulót.

Önmagában már az óriási lehetőség a magyar énekesek számára, hogy a házigazda szegedi teátrumon kívül 8 külföldi színház produkcióihoz keresnek most 16 főszereplőt, hangsúlyozta [namelink name="Gyüdi Sándor"] karmester, az áprilisi budapesti és párizsi elődöntő zsűrielnöke, aki minden vállalkozó kedvű operistát arra biztatott, induljon el a megmérettetésen. A szegedi színház főigazgatójaként az Armel-fesztivált logisztikai szempontból nagy kihívásnak nevezte, de úgy vélte, a helyi operakínálatot szélesítő nyereség is egyben.

Külföldiek pótolják ki a költségvetést

Havas Ágnes elmondta, az Armel-fesztivál teljes költségvetése évek óta körülbelül ugyanannyi: megközelíti a 200 millió forintot. Idén rosszabb helyzetből indulnak, mint tavaly, mert csak a szegedi önkormányzat által biztosított 40 millió forintos támogatás nem változott. Az eddigi főszponzor, az EDF DÉMÁSZ az energiaszolgáltatókat sújtó különadó, rezsicsökkentés miatt nem tud a korábbihoz hasonló szerepet vállalni. Egyelőre úgy tűnik, az állami támogatás is 30 millió forintról 5 millióra csökkenhet. Havas abban bízik, hogy a fesztivál megerősödött nemzetközi presztízsének köszönhetően a hiányzó forrásokat külföldi szponzoroktól, partnerektől sikerül majd összeszedniük.

A kulturális diplomáciában is erős Szegedi Tudományegyetem kezdettől partnere a fesztiválnak, librettók fordításában, a szervezésben is szerepet vállalt. Idén a kapcsolatot még szorosabbra fűzik, az egyetem is felállít egy zsűrit, amely díjat ítél majd oda. Az is ösztönző lehet a hallgatóknak, hogy jelképes áron juthatnak jegyekhez – mondta [namelink name="Csernus Sándor"], a bölcsészkar dékánja, aki arról is beszámolt: a szegedi Alliance Française is támogatja a rendezvényt.

– A fesztivál idei október 19-i gáláján a négy oktatóból és egy hallgatóból álló SZTE-zsűri egy később kiválasztandó kategóriában ad díjat – jelentette be Csernus Sándor. Az SZTE-vezető arra is utalt, hogy tanulmányaik során a ZMK hallgatóin kívül például a bölcsészek is kapcsolatba kerülnek az opera világával – például vizuális örökség mesterszakon. – A diákok opera iránti érdeklődése hasonló struktúrájú, mint a felnőtteké: „vivő név" esetén nagyobb, míg új művészek szerepeltetése esetén gyérebb a lelkesedés egy-egy bemutató iránt. Ugyanakkor a múlt évi Armel Fesztivál új színfoltját jelentették az SZTE Kulturális Irodája felhívására született sok-sok esszé az operáról - közölte Csernus Sándor az SzTE weboldalán.

A fesztivál szerkezete nem változott, idén október 6-a és 19-e között öt versenyprodukciót és egy gálakoncertet láthatnak majd a nézők a nagyszínházban. Verdi Simon Boccanegrájával a házigazda operatagozat nyitja a fesztivált, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabját az Isztambuli Állami Opera társulata hozza el. Russel Hepplewhite Lajka, az űrkutya című gyerekdarabját a londoni English Touring Opera mutatja be. Zoran Juranic operájával, A nyár utolsó virágával jön az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, Igor Sztravinszkij Oedipus rexét a Poznani Opera mutatja be.

A korábbiakhoz hasonló együttműködést terveznek a két nagy kulturális televízióval, a német–francia Arte és a francia Mezzo csatornával. Az idei legjobb produkciót december 4-én bemutatják Franciaországban, az Opera-Théatre d'Avignonban is, ahol június 9-én a 2012-es győztes darab, az [namelink name="Alföldi Róbert"] rendezte Haláleset a családban vendégszerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!