Szeged és környéke

2013.03.22. 19:25

Nem kapunk már behívót tüdőszűrésre

Csongrád megye - Megszűnik a tömeges tüdőszűrés: jövő tavasztól már csak a rizikócsoportba tartozókat hívják be vizsgálatra. Szakemberek szerint azonban az évi egy vizsgálat 40 éves kor felett ajánlott – ezt a tb is támogatja.

Timár Kriszta

Határérték alá került a tbc-s megbetegedések száma hazánkban, ezért jövő tavasztól már nem lesznek tömeges tüdőszűrések. Kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat – hajléktalanokat, HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, a fogvatartottakat, illetve a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat – vizsgálnák célzottan.

Nem kapunk már behívót tüdőszűrésre. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Kötelező tüdőszűrés egyébként már évek óta nincs hazánkban, a 40 év feletti korosztálynak azonban ajánlott évente egyszer elvégeztetnie. Ezt az egészségbiztosító is finanszírozza. – Bár ezt a szűrést a tbc miatt vezették be, az egyéb mellkasi betegségek korai felismerésében még mindig nagy szerepe lehet – mondta el [namelink name="Somfay Attila"], a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

Csongrád megyében tavaly 32 tbc-s beteget tartottak nyilván. Egy évvel korábban még 45-öt, 2010-ben pedig 71-et. Két év alatt megfeleződött tehát nálunk a megbetegedések száma. Országosan is jelentősen csökken az új tbc-sek száma: 2011-ben mindössze 1500-an voltak. Az 1950-ben mért közel 46 ezres számhoz képest ez már szinte elenyésző. Ez Somfay professzor szerint elsősorban a tüdőgyógyászati szakma eredménye. – A korai felfedezéssel meg tudjuk előzni a betegség terjedését – magyarázta.

A tuberkulózis tehát visszaszorulóban van, évente hozzávetőleg öt százalékkal csökken, mégis naponta több mint ezren betegszenek meg még Európában az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Az esetek 87 százalékát az európai régió keleti részéből jelzik. A szűrővizsgálatok tehát továbbra is fontosak, az ernyőfényképszűrés alternatívája pedig lehet ma már akár a mellkasi CT-vizsgálat is. Tízszeres ára, illetve a hozzáférhetőség korlátozottsága miatt azonban széles körű bevezetése egyelőre nincs napirenden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!