Szeged és környéke

2013.05.02. 21:08

Gólyalábakon érkeztek a vendégek

Szeged - Menetrend szerint megérkeztek márciusban a Szeged melletti Fehér-tóra a gólyatöcsök.

Dombai Tünde

A szokatlanul kemény tavaszi tél nekik is feladta a leckét; az erősek túlélték, tömték a begyüket, majd párokba állva fészket raktak, és költeni kezdtek. Most válogathatnak a jobbnál jobb helyek közül, hiszen áll a víz a gyepeken, szántókon is. Ebből is látszik, hogy ami a gazdáknak káros belvíz, az a természetnek élőhely, amelyet ideiglenesen visszafoglalhatnak a szárnyas vendégek.

Az elegáns gólyatöcs se rokona, se ismerőse a nagytestű gólyának. Fotó: Bakacsi Gábor

Az elegáns gólyatöcs se rokona, se ismerőse a nagytestű gólyának.
Fotó: Bakacsi Gábor

A gólyatöcs elegáns madár, és ugyan kizárólag a nevében mutat rokonságot a gólyával, testméreteihez képest igencsak hosszú végtagjai valóban a nagytestű gólyára emlékeztetnek. Olyan mélyebb vizekbe is képes behatolni a rovarok után, ahová más parti madarak csak álmukban jutnának el, és közben a víztükörről is csipegetnek. A Földközi-tenger környékén honos madár jellegzetesen az iszapos, sekély vizekben érzi jól magát, ahol naphosszat keresgélhet. Idehaza sekély szikes tavak körül fészkel, külleme és élőhelye is hasonlít a gulipánéra. Júniusig 3-4 tojást költ ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!